Član : Prijavite se |Registrirajte se |Upload znanja
Tražiti
Hera [Izmijeniti ]
Hera (/ hɛrə, hɪərə /; grčki: Ἥρᾱ Hērā, istovremeno Ἥρη Hērē, u Jonskom i Homeru) je boginja žena i brak u grčkoj mitologiji i religiji. Ona je ćerka Titans Cronus i Rhea.
Hera je udata za svog brata Zevsa i naziva se kao Kraljica nebesa. Jedna od njenih karakteristika je njena ljubomorna i osvetoljubiva priroda protiv drugih Zeusovih ljubavnika i potomaka i protiv smrtnika koji su je prešli. Hera se obično vidi sa životinjama koje ona smatra svetom, uključujući kravu, lav i paun. Prikazana kao veličanstvena i svečana, često uhronirana i krunisana polosom (visoka cilindrična kruna koju nosi nekoliko Veliki Boginja), Hera može u ruci držati naran, amblem plodne krvi i smrti i zamjenu narkotične kapsule makovog maka. Učenik grčke mitologije Walter Burkert piše u grčkoj religiji: "Ipak, postoje sećanja na raniju anikoničku zastupljenost, kao stub u Argosu i kao pločnik u Samosu."
Njen kolega u religiji antičkog Rima bio je Juno.
[Giampietro Campana][Hellenistic period][Mount Olympus][Poseidon][Hades][Juno: mitologija][Drevna grčka religija][Hellenistic philosophy][Politeizam][Apolon][Artemis][Dioniz][Hecate][Arete: moralna vrlina][Hubris][Žrtvovanje životinja][Starogrčki pogreb i pogrebne prakse][Oracle][Dionysia][Eleusis][Delos][Dodona][Olympia, Grčka][Argonautica][Odiseja][Theogony][Grčki jezik]
1.Etimologija
2.Kult
2.1.Važnost
2.2.Matriarhija
2.3.Poreklo i rođenje
2.4.Mladi
3.Amblemi
3.1.Epithets
4.Vjenčanje prema Zeusu
4.1.Deca
5.Važne priče o Heri
5.1.Herakle
5.2.Leto i blizanci: Apolon i Artemis
5.3.Io i Argus
5.4.Presuda Pariza
5.5.Iliada
6.Manje priče o Heri
7.Genealogija
8.Umjetnost i događaje
[Upload Više Sadržaj ]


Autorsko pravo @2018 Lxjkh