Član : Prijavite se |Registrirajte se |Upload znanja
Tražiti
Ustav Indije [Izmijeniti ]
Ustav Indije je najviši zakon Indije. Ona propisuje okvir koji definiše temeljne političke principe, uspostavlja strukturu, procedure, ovlašćenja i dužnosti državnih institucija i utvrđuje osnovna prava, principe direktive i dužnosti građana. To je najduži pisani ustav svake suverene zemlje na svetu. B. R. Ambedkar, predsjedavajući Nacrtovnog odbora, široko se smatra glavnim arhitektom.
Ona daje ustavnu nadvladu, a ne parlamentarnu nadmoć, jer ona nije stvorena od strane parlamenta, već konstitutivnim skupštinom i usvojenim od strane svojih naroda, sa deklaracijom u svojoj preambuli. Parlament ne može preterati ustav.
Usvojena je od strane Ustavne skupštine 26. novembra 1949. godine, a stupila je na snagu 26. januara 1950. godine. Nakon usvajanja, Indijska unija je postala savremena i savremena Republika Indija koja je zamenila Zakon o vladi Indije 1935. godine kao osnovno vladajuće dokument. U cilju obezbeđivanja ustavne autohtonosti, okviri Ustava ukinuli su prethodne akte britanskog parlamenta putem člana 395. Ustava. Indija slavi stupanje na snagu 26. januara svake godine, kao dan republike.
Ona proglašava Indiju suverenu, socijalističku, sekularnu, demokratsku republiku, osiguravajući svoje građane pravde, jednakosti i slobode, te nastoji promovisati bratstvo među njima.
[Preambula Ustava Indije][Parlament Indije][Dan republike: Indija][Demokratija][Pravda][sloboda]
1.Pozadina
1.1.Prethodno zakonodavstvo koje se koristi kao izvori
2.Konstitutivna skupština
2.1.Izrada
2.2.Uticaj drugih ustava
3.Struktura
3.1.Dijelovi
3.2.Rasporedi
3.3.Dodatci
4.Ustav i vlada
5.Ustav i zakonodavstvo
5.1.Amandman
5.2.Ograničenja
6.Ustav i sudstvo
6.1.Sudski pregled
7.Ustav - živi dokument
[Upload Više Sadržaj ]


Autorsko pravo @2018 Lxjkh