Član : Prijavite se |Registrirajte se |Upload znanja
Tražiti
Bioskop Zapadne Bengalije [Izmijeniti ]
Kinematografija Zapadnog Bengala, poznata i kao Tollywood (Bengali: টালিউড, translit ṭaliuḍ), odnosi se na filmsku industriju indijskih bengalskih jezika, koja se nalazi u regionu Tollygunge Kolkata, Zapadna Bengal, Indija. Poreklo nadimka Tollywood, portmanteau reči Tollygunge i Hollywood, datira iz 1932. godine. To je bila istorijski značajna filmska industrija, koja je ujedno bila centar indijske filmske produkcije. Filmska industrija Bengalije poznata je po proizvodnji mnogih kritički priznatih globalnih paralelnih bioskopa i umjetničkih filmova u Indijskom bioskopu, a nekoliko njegovih filmskih autora postaje poznato na indijskim nacionalnim filmskim nagradama, kao i međunarodnim priznanjima. Od kraja 20. veka, filmska industrija u Bengaliji je postala manja, koju su preuzele druge regionalne industrije poput Bollywooda i južnoindijskog bioskopa.
Još od Satyajit Ray-a Pater Panchali (1955) nagrađen je najboljim dokumentom na Kanskom filmskom festivalu 1956. godine, bengalski filmovi su se često pojavljivali na međunarodnim forumima i filmskim festivalima u narednih nekoliko decenija. To je omogućilo bengalskim filmskim stvaraocima da stignu do globalne publike. Najuticajniji među njima bio je Satyajit Ray, čiji su filmovi postali uspešni među evropskom, američkom i azijskom publikom. Njegov rad je kasnije imao svetski utjecaj, a filmski stvaraoci kao što su Martin Scorsese, James Ivory, Abbas Kiarostami, Elia Kazan, François Truffaut, Carlos Saura, Isao Takahata, Wes Anderson i Danny Boyle su pod utjecajem njegovog kinematografskog stila, kao i mnogi drugi Akira Kurosawa pohvalio je svoj rad.
"Mladićne drevne događaje koji su poplavili umetničke kuće od sredine pedesetih godina duguju ogroman dug apolitiji Apua". Kanchenjungha (1962) je uveo narativnu strukturu koja podseća na kasniju kinematografiju. Rayov scenario iz 1967. za film koji se zove The Alien, koji je na kraju otkazan, smatra se da je inspiracija za Stevena Spilberga E.T. (1982). Ira Sachsova četrdeset nijansi plave (2005) bila je ogroman remake Charulata, a u Gregory Navas My Family (1995), konačna scena je duplirana s poslednje scene The World of Apu. Slične reference na Ray filmove nalaze se u nedavnim radovima kao što su Sacred Evil (2006), Trilogija Elementa Deepa Mehta i filmovi Jean-Luc Godarda.
Još jedan istaknuti bengalski filmski stvaralac je Mrinal Sen, čiji su filmovi dobro poznati po svojim marksističkim pogledima. Tokom svoje karijere filmovi Mrinal Sen su dobili nagrade na glavnim filmskim festivalima, uključujući Kan, Berlin, Veneciju, Moskvu, Karlove Vari, Montreal, Čikago i Kairo. Retrospektiva njegovih filmova prikazana je u velikim gradovima svijeta. Drugi bengalski filmski stvaralac, Ritvik Ghatak, počeo je postići globalnu publiku dugo nakon njegove smrti; počevši od devedesetih godina prošlog veka, realizovan je projekat za obnovu filmova Ghataka, a međunarodne izložbe (i kasnije izdanja DVD-ova) su kasnije generirale sve globalnu publiku. Neki od njegovih filmova imaju jake sličnosti sa kasnijim poznatim međunarodnim filmovima, poput Ajantrika (1958) koji podseća na Herbieove filmove (1967-2005) i Bari Theke Paliye (1958) koji podsećaju na The 400 Blows (1959) Francais Truffauta.
Kinematograf Subrata Mitra, koji je debitovao sa Rayovom The Trilogijom Apu, takođe je imao značajan uticaj na kinematografiju širom sveta. Jedna od njegovih najvažnijih tehnika bila je odbacivanje osvetljenja, kako bi se ponovo uspostavio efekat dnevne svetlosti na setovima. Pionirski je radio tokom snimanja Aparajita (1956), drugog dela Trilogije Apu. Neke od eksperimentalnih tehnika koje su Satyajit Ray pionirale uključuju foto-negativne flešbekove i rentgenske digresije tokom snimanja Pratidwandi (1972).
[Cinema Bhojpuri][Jammu i Kašmir][Marathi cinema][Malayalam kino][Telugu kino][Bengalski jezik][Dolazi iz godine života][Kinematografska hiperpovezava][Marksizam][Flashback: narativ]
1.Etimologija
2.istorija
2.1.Rani razvoj
2.1.1.Silentna era: 1919-1930
2.1.2.Uspon talki: 1931-1947
2.2.Zlatna era: 1952-1975
2.3.Savremeni preporod: devedesetih da prezentuju
3.Budžeti
4.Rangiranja
4.1.Nacionalni odbor za pregled (SAD)
4.2.Godišnja nagrada Oskara (Oscars)
5.Nacionalna nagrada
6.Regionalne nagrade
[Upload Više Sadržaj ]


Autorsko pravo @2018 Lxjkh