Član : Prijavite se |Registrirajte se |Upload znanja
Tražiti
Havajski jezik [Izmijeniti ]
Havajski jezik (havajski: 驶 艑 lelo Hawai 驶 i, izgovoren [蕯 o 藧 藞 l 蓻 lo h 蓹 藞 v 蓯 j 蕯 i]) je polinezijski jezik koji se zove ime sa Hawai 驶 i, najvećeg ostrva u tropski severno-pacifički arhipelag gdje se razvio. Havajski, zajedno sa engleskim jezikom, je službeni jezik države Havaje. Kralj Kamehameha III je osnovao prvi ustav na Havajskom jeziku 1839. i 1840. godine.
Iz različitih razloga, uključujući i teritorijalno zakonodavstvo o uspostavljanju engleskog jezika kao službenog jezika u školama, broj matičnih govornika havajskih jezika postepeno se smanjivao u periodu od 1830. do 1950. godine. Havajci su uglavnom raseljeni na engleskom na šest od sedam naseljenih ostrva. 2001. godine, izvorni govornici Havajaca iznosili su ispod 0,1% populacije širom države. Lingvisti nisu bili sigurni da će preživjeti havajski i drugi ugroženi jezici.
Uprkos tome, od oko 1949. do danas, postepeno se povećava pažnja i promovisanje jezika. Javne predškolske ustanove sa imunološkim jezikom pod nazivom P 奴 nana Leo počele su 1984. godine; Ubrzo nakon toga usledile su i druge škole za uranjanje. Prvi studenti koji su započeli u predškolskoj ustanovi sa uronjenjem sada su završili koledž, a mnogi su govorili na havajskom jeziku. Savezna vlada je priznala ovaj razvoj. Na primjer, Zakon o ispravljanju jezika u Havajskom nacionalnom parku iz 2000. godine promijenio je imena nekoliko nacionalnih parkova u Hawai 驶 i, posmatrajući havajski pravopis. Međutim, jezik je i dalje klasifikovan kao kritički ugrožen od strane UNESCO-a.
Jezik pidgin ili krisa koji se govori u Hawai 驶 i je Havajski Pidgin (ili Havajski Creole Engleski, HCE). Ne treba grešiti za havajski jezik niti za dijalekt Engleski.
Havajska abeceda ima 13 slova: pet samoglasnika (svaki sa dugim izgovorom i kratkim) i osam sagovornika, od kojih je jedna glotalna stanica zvana'okina.
[Havaji][Havaji: ostrvo][Native Havaje][Jezik porodice][Latinski pisac][Sjedinjene Države][Kalifornija][Washington: država][Aljaska][ISO 639-2][Glottolog][Međunarodna fonetička abeceda][Posebnosti: Unicode blok][Unicode][Ustav][Prvi jezik][Nacionalni park]
1.Ime
2.Porodica i poreklo
2.1.Metode dokazivanja havajskih porodičnih odnosa
3.istorija
3.1.Prvi evropski kontakt
3.2.Pisani havajski
3.3.Suppression of Hawaiian
3.4.1949. godine
3.5.Ni'ihau
4.Orthography
4.1.Poreklo
4.2.Glottal stop
4.2.1.Istorija 2
4.2.2.Elektronsko kodiranje
4.3.Macron
4.4.Izgovor
5.Fonologija
5.1.Sagovornici
5.2.Vowels
5.2.1.Monophthongs
5.2.2.Difthongs
5.3.Fonotaktika
6.Grammar
[Upload Više Sadržaj ]


Autorsko pravo @2018 Lxjkh