Tag : Bejelentkezés |Bejegyzés |Feltöltés ismeretek
Keresés
Macedón Köztársaság [Módosítás ]
Macedónia (/ ˌmæsɪdoʊniə / (hallgat) MAS-ih-DOH-nee-ə; Macedónia: Македонија, tr. Makedonija, [makɛdɔnija]), hivatalosan a Macedón Köztársaság (macedón: Република Македонија Makedonija), a Balkán-félsziget országa Délkelet-Európában. Ez egyike a volt Jugoszlávia utódállamainak, amelyek 1991-ben függetlenné tették függetlenségét. 1993-ban az Egyesült Nemzetek tagjává vált, de a Görögországgal kapcsolatban folyamatban lévő vita miatt a "Macedónia" a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság (amelyet esetenként Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságnak és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságnak is neveztek), olyan kifejezést alkalmaztak, amelyet nemzetközi szervezetek, például az Európai Unió, az Európa Tanács és a NATO is használ.
Egy szárazföldi ország, a Macedón Köztársaság határt Koszovóval északnyugatra, északra Szerbiát, keletre Bulgária, Görögország dél felé, és Albánia nyugatra. Macedónia nagyobb földrajzi régiójának északnyugat-harmadik része, amely magában foglalja Észak-Görögország szomszédos részeit, valamint a dél-nyugat-bolgár és délkelet-alföldi Albánia kisebb részét. Az ország földrajzát elsősorban hegyek, völgyek és folyók határozzák meg. A főváros és a legnagyobb város, Szkopje, otthona a nemzet mintegy 2.06 millió lakosa. A lakosok többsége etnikai macedónok, egy délszláv nép. Az albánok 25 százalék körüli jelentős kisebbséget alkotnak, amelyet turkák, romák, szerbek és mások követnek.
Macedónia történelme az ókortól származik, kezdve Paeonia királyságával, valószínűleg egy vegyes Thraco-Illyrian rendőrséggel. A hatodik század végén a BCE beillesztésre került a Perzsa Achaemenid Birodalomba, majd a Macedón Királysághoz csatolták a IV. Században. A rómaiak meghódították a régiót a II. Században, és a Makedónia sokkal nagyobb tartományához tartoztak. Macedónia a bizánci (keleti-római) birodalom része maradt, és a VI. Században kezdődő szláv népeket gyakran rabolták és telepedtek le. A bolgár és a bizánci birodalmak évszázados vitája után fokozatosan a 14. századból származott az oszmán hatalom alatt. A 19. század vége és a 20. század eleje között megkülönböztetett macedón identitás jött létre, bár az 1912-es és 1913-as balkáni háborúk után Macedónia modern területe szerb szabály alá került. Az első világháború (1914-1918) után bekerült a szerb uralom alatt álló Jugoszláv Királyságba, amely a második világháború után köztársaságként (1945) újjáalakult, és amely a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság lett 1963-ban Macedónia továbbra is alkotó szocialista köztársaság maradt Jugoszláviában, amíg békés elszakadása 1991-ben meg nem történt.
Macedónia tagja az ENSZ-nek és az Európa Tanácsnak. 2005 óta csatlakozik az Európai Unióhoz, és a NATO-tagságért folyamodott. Bár Európa egyik legszegényebb országa, Macedónia jelentős előrehaladást ért el egy nyitott, piacorientált gazdaság kialakításában.
[török ​​nyelv][Szerb nyelv][ISO 4217][A nyári időszámítás][ISO 3166][Európai Únió][illírek][Macedónia: ősi királyság]
1.Etimológia
2.Történelem
2.1.Ősi és római korszak
2.2.Középkori és oszmán időszak
2.3.Macedón nacionalizmus
2.4.Szerbia és Jugoszlávia királyságai
2.5.A második világháború időszakában
2.6.Szocialista Jugoszlávia
2.7.Függetlenségi Nyilatkozat
2.8.Albán felkelés
3.Földrajz
3.1.Topográfia
3.2.Vízrajz
3.3.Éghajlat
3.4.Nemzeti parkok
3.5.Növényvilág
3.6.Fauna
3.7.Házi állat
4.Politika
4.1.Kormányzás
4.2.Törvény és bíróságok
4.3.Külföldi kapcsolatok
4.4.Nevezési vita
4.5.adminisztratív osztályok
4.6.Emberi jogok
4.7.Katonai
5.Gazdaság
5.1.Infrastruktúra és e-infrastruktúra
5.2.Kereskedelem és beruházás
5.3.Idegenforgalom
6.Demográfiai
6.1.Vallás
6.2.Nyelvek
6.3.Városok
7.Oktatás
8.Kultúra
8.1.Konyha
8.2.Sport
8.3.Mozi
8.4.Média
8.5.Nemzeti ünnep
9.Nemzetközi rangsorolás
[Feltöltése Több Tartalom ]


Szerzői jog @2018 Lxjkh