Член : Најава |Регистрација |Неуспешно знаење
Барај
Манчестер [Модификација ]
Координати: 53 ° 28'N 2 ° 14'W / 53.467 ° N 2.233 ° W / 53.467; -2.233
Прекар (и): "Cottonopolis", "Магацински град", Мадчестер, "The Rainy City"


Мото: "Concilio Et Labore" "Со мудрост и напор"Манчестер е прикажан во Голема Манчестер


Координати: 53 ° 28'N 2 ° 14'W / 53.467 ° N 2.233 ° W / 53.467; -2.233


Суверена држава
Обединето Кралство


Составна земја
Англија


Регион
Северозападна Англија


Градски регион
Манчестер


Церемонијална област
Голема Манчестер


Историски округот
Ланкашир
(северно од реката Мерси)
Cheshire
(јужно од реката Мерси)


Основана
1 век


Градска повелба
1301


Градски статус
29 март 1853


Административен штаб
Манчестер (градска сала)


Влада


 • Тип
Митрополит околија


 • Тело
Манчестер Сити совет


 • Лидерство
Лидер и кабинет


 • Извршен
Пороѓај


 • Лидер
Сер Ричард Лис


 • Лорд градоначалник
Cllr Еди Њуман


 • Извршен директор
Џоан Рони


Површина


 • Град
44.7 sq mi (115.7 km2)


 • Урбан
243,4 квадратни километри (630,3 км2)


Површина ранг
204.


Висина
125 стапки (38 м)


Население (средината на 2016 година).


 • Град
541,300


 • ранг
5-ти


 • Густина
12.100 / sq mi (4.680 / km2)


 • Урбан
2.553.379 (2-ри)


 • Урбана густина
10.490 / sq mi (4.051 / km2)


 • Метро
2.794.000 (3-ти)


 • Етничка припадност
Бели групи (66.7%)
Азиски (14,4%)
Црна (8.6%)
Мешани (4.7%)
Кинески (2.7%)
Арапски (1.9%)
Друго (1.2%)


Демоним (и)
Манџуан
Ман (colloq.)


Временска зона
Средно време на Гринич (UTC 0)


 • Лето (DST)
Британско летно време (UTC 1)


Поштенски области
М.
WA


Повикувачкиот код
0161


ISO 3166 код
GB-MAN


GSS код
E08000003


NUTS 3 код
UKD33


Референтен број на ОС
SJ838980


Автопати
M56
M60
A57 (M)
A635 (М)


Примарни основни правци
A5103


Големи железнички станици
Манчестер аеродром (Б)
Манчестер Оксфорд патот (C1)
Манчестер Пикадили (А)
Манчестер Викторија (Б)


Трамвај
Metrolink


Меѓународни аеродроми
Манчестер (МАН)


БДП
92,3 милијарди американски долари


- По глава
US $ 35,029


Пратеници
Греам Стрингер (Л)
Луси Пауел (L)
Афзал Кан (Л)
Џеф Смит (Л)
Мајк Кејн (L)


Советници
96


Европски парламент
Северозападна Англија


Полициска област
Голема Манчестер


Оган служба
Голема Манчестер


Служба за брза помош
северозапад


Веб-страница
www, manchester, gov, uk


Манчестер (/ mæntʃɪstər, -tʃəs-, -tʃɛs- /) е градско и метрополичко окружување во Голема Манчестер, Англија, со население од 530.300 во 2015 година. Тој се наоѓа во втората најнаселена урбана област на Велика Британија, со население од 2.55 милиони. Манчестер е ресиран од Чеширската рамнина на југ, Пенините на север и исток и лак на градови со кои формира континуирано соединување. Локалната власт е Манчестер Сити.
Запишената историја на Манчестер започна со цивилното населба поврзана со римската тврдина Мамуциум или Манкуниум, која била основана во околу 79 год. На блеф од песочни камења во близина на сливот на реките Медлок и Ирвел. Тоа беше историски дел од Ланкашир, иако областите на Чешир јужно од реката Мерси беа инкорпорирани во 20 век. Во текот на средниот век Манчестер остана манифестиран населено место, но почна да се шири "со зачудувачка стапка" околу крајот на 19 век. Непланирана урбанизација на Манчестер беше предизвикана од бум во текстилната индустрија за време на Индустриската револуција, што резултираше со тоа да стане првиот индустријализиран град во светот.
Манчестер го достигна статусот на градот во 1853 година. Манчевскиот бродски канал беше отворен во 1894 година, создавајќи пристаниште Манчестер и поврзувајќи го градот со морето, 58 км на запад. Своето богатство се намалило по Втората светска војна, поради деиндустријализацијата, но бомбардирањето на ИРА во 1996 година доведе до големи инвестиции и регенерација.
Во 2014 година, истражувачката мрежа Глобализација и светски градови го рангираше Манчестер како бета светски град, највисоко рангиран британски град освен Лондон. Манчестер е трет најпосетен град во Велика Британија, по Лондон и Единбург. Тоа е значајно за неговата архитектура, култура, музички извоз, медиумски врски, научни и инженерски резултати, социјално влијание, спортски клубови и транспортни врски. Манчестерската железничка станица во Манчестер од Ливерпул била првата меѓуградска патничка железничка станица во светот и во градот научниците прво го поделиле атомот и го развиле компјутерот со зачувани програми.
[Летно сметање на времето][Римска Британија][Среден век]
1.Име
2.Историја
2.1.Рана историја
2.2.Индустриската револуција
2.3.Манчестер Блиц
2.4.Пост-Втората светска војна
2.5.Од 2000 година
3.Владеење
4.Географија
4.1.Клима
5.Демографија
6.Економија
7.Обележувачи
8.Транспорт
8.1.Железнички
8.2.Metrolink (трамвај)
8.3.Автобус
8.4.Воздух
8.5.Канал
9.Култура
9.1.Музика
9.2.Изведувачки уметности
9.3.Музеи и галерии
9.4.Литература
9.5.Ноќен живот
9.6.Геј село
10.Образование
11.Спорт
12.Медиуми
13.Близначки градови и конзулати
[Испратите Повеќе Содржина ]


Авторски права @2018 Lxjkh