Член : Најава |Регистрација |Неуспешно знаење
Барај
Праисториски купи живеалишта околу Алпите [Модификација ]
Праисториските купишта живеалишта околу Алпите серија на праисториски населби (или висини) во и околу Алпите изградени од околу 5000 до 500 Б.Ц. на рабовите на езерата, реките или мочуриштата. На листата на светско наследство на УНЕСКО во 2011 година се додадени 111 локации, кои се наоѓаат во Австрија (5 локации), Франција (11), Германија (18), Италија (19), Словенија (2) и Швајцарија (56). Во Словенија , ова беше првото место за културно светско наследство.
Ископувањата, спроведени само на некои од локациите, донесоа докази кои обезбедуваат увид во животот во праисториските времиња за време на неолитот и бронзеното време во алпската Европа и начинот на кој заедниците се во интеракција со нивната околина. Како што се наведува номинацијата, населбите се единствена група на исклучително добро сочувани и културно богати археолошки локалитети кои претставуваат еден од најважните извори за проучување на раните аграрни општества во регионот.
Спротивно на популарното верување, куќите не беа подигнати над водата, туку на близу мочурливо земјиште. Тие беа поставени на купови за заштита од повремени поплави. Бидејќи езерата пораснала со текот на времето, многу од оригиналните купови сега се под вода, давајќи му на модерните набљудувачи лажен впечаток дека отсекогаш биле на овој начин.
[Листа на сајтови на светско наследство по земја][Географски координатен систем][Комитет за светско наследство][Јазичен обележувачки јазик][Неолит]
1.Мапа
2.Веб-страници
3.Галерија
[Испратите Повеќе Содржина ]


Авторски права @2018 Lxjkh