Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Yesus [Pengubahsuaian ]
Yesus (/ dʒiːzəs / JEE-zuss; cc 4 SM - ms.30 / 33 M), juga disebut sebagai Yesus dari Nazareth dan Yesus Kristus, adalah seorang pengkhotbah Yahudi dan pemimpin agama. Dia adalah tokoh utama Kristian. Orang Kristian percaya bahawa dia adalah Anak Tuhan dan Mesias yang ditunggu-tunggu di dalam Perjanjian Lama.
Hampir semua sarjana zaman kuno moden bersetuju bahawa Yesus wujud secara bersejarah, walaupun usaha untuk Yesus yang bersejarah telah menghasilkan sedikit persetujuan mengenai kebolehpercayaan sejarah Injil dan sejauh mana Yesus yang alkitabiah mencerminkan Yesus yang bersejarah. Yesus adalah seorang Yahudi Galilea yang dibaptiskan oleh Yohanes Pembaptis dan seterusnya memulakan kementeriannya sendiri, memberitakan mesejnya secara lisan dan sering disebut sebagai "rabbi". Yesus membahaskan rakan-rakan Yahudi tentang cara terbaik mengikuti Tuhan, terlibat dalam penyembuhan, diajar dalam perumpamaan dan mengumpulkan pengikut. Dia ditangkap dan dicuba oleh pihak berkuasa Yahudi, dan diserahkan kepada kerajaan Rom, dan kemudiannya disalibkan atas perintah Pontius Pilate, pengawas Rom. Selepas kematiannya, pengikutnya percaya dia bangkit dari kematian, dan masyarakat yang mereka bangun akhirnya menjadi Gereja Kristian.
Kelahirannya disambut setiap tahun pada 25 Disember (atau pelbagai tarikh pada bulan Januari untuk beberapa gereja timur) sebagai cuti yang dikenali sebagai Krismas, penyalibannya dihormati pada hari Jumaat yang baik, dan kebangkitannya disambut pada Paskah. Masa kalendar "AD" yang digunakan secara meluas, dari Latin anno Domini ("pada tahun Tuhan"), dan alternatif "CE", didasarkan pada perkiraan tarikh kelahiran Yesus.
Doktrin Kristian termasuk kepercayaan bahawa Yesus dikandung oleh Roh Kudus, dilahirkan dari seorang dara bernama Maria, melakukan mukjizat, mendirikan Gereja, mati dengan penyaliban sebagai korban untuk mencapai pendamaian, bangkit dari kematian, dan naik ke Syurga, dari di mana dia akan kembali. Kebanyakan orang Kristian percaya bahawa Yesus membolehkan manusia didamaikan kepada Tuhan. Kredo Nicene menegaskan bahawa Yesus akan menghukum orang yang hidup dan mati sama ada sebelum atau selepas kebangkitan tubuh mereka, satu peristiwa yang terikat pada Kedatangan Yesus yang Kedua dalam eskatologi Kristian. Majoriti orang Kristian menyembah Yesus sebagai penjelmaan Tuhan Anak, yang kedua dari tiga orang Trinitas Ilahi. Satu minoriti denominasi Kristian menolak Trinitarianisme, secara keseluruhan atau sebahagiannya, sebagai bukan kitab suci.
Dalam Islam, Yesus (biasanya ditransliterasikan sebagai Isa) dianggap sebagai salah satu nabi penting Tuhan dan Mesias. Orang Islam percaya Yesus adalah pembawa kitab dan dilahirkan dari seorang dara tetapi bukan Anak Allah. Al-Quran menyatakan bahawa Yesus sendiri tidak pernah mendakwa ketuhanan. Kepada kebanyakan orang Islam, Yesus tidak disalibkan tetapi secara fizikal dibangkitkan ke Syurga oleh Tuhan.
Judaisme menolak kepercayaan bahawa Yesus adalah Mesias yang ditunggu-tunggu, dengan alasan bahawa dia tidak memenuhi nubuatan Mesianik dan menegaskan bahawa kebangkitannya adalah legenda Kristian.
[Kristus: tajuk][Yerusalem][Mary, ibu Yesus][Saint Joseph][Yesus dalam kekristianan][Christology][Kelahiran perawan Yesus][Kebangkitan Yesus][Anak Tuhan: Kekristianan][Rabbi][Anno Domini][Muslim]
2.Kehidupan dan ajaran dalam Perjanjian Baru
2.1.Injil kanikal
2.2.Genealogi dan kelahiran
2.3.Kehidupan awal, keluarga, dan profesion
2.4.Pembaptisan dan pencobaan
2.5.Kementerian awam
2.5.1.Murid dan pengikut
2.5.2.Ajaran dan mukjizat
2.5.3.Perisytiharan sebagai Kristus dan Transfigurasi
2.6.Minggu semangat
2.6.1.Aktiviti di Yerusalem
2.6.2.Perjamuan Terakhir
2.6.3.Kesakitan di Taman, pengkhianatan, dan penangkapan
2.6.4.Percubaan oleh Sanhedrin, Herodes, dan Pilatus
2.6.5.Penyucian dan kedamaian
2.7.Kebangkitan dan Pengangkatan
3.Pemandangan sejarah
3.1.Judea dan Galilea pada abad ke-1
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh