Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Ketagihan seksual [Pengubahsuaian ]
Ketagihan seksual, yang juga dikenali sebagai ketagihan seks, adalah keadaan yang dicirikan oleh penyertaan kompulsif atau penglibatan dalam aktiviti seksual, terutamanya hubungan seksual, walaupun ada akibat negatif. Penyokong model diagnostik untuk kecanduan seks, seperti yang ditakrifkan di sini, menganggapnya sebagai salah satu daripada beberapa gangguan berkaitan seks dalam konsep payung yang dikenali sebagai gangguan hiperseksual. Istilah ketergantungan seksual juga digunakan untuk merujuk kepada orang yang melaporkan tidak mampu mengawal masalah seksual, tingkah laku, atau pemikiran mereka. Model tingkah laku seksual patologi termasuk hiperseksualiti (nymphomania dan satyriasis), erotomania, Don Juanisme (atau Don Juanitaism), dan gangguan berkaitan paraphilia.
Konsep kecanduan seks adalah perbalahan. Terdapat banyak perdebatan di kalangan ahli psikiatri, ahli psikologi, ahli kelamin, dan pakar lain sama ada tingkah laku seksual yang kompulsif merupakan ketagihan, dan oleh itu klasifikasi dan kemungkinan diagnosisnya. Sehingga 2017, ketagihan seksual bukanlah diagnosis klinikal sama ada DSM atau ICD klasifikasi perubatan penyakit dan gangguan perubatan. Sesetengah orang berpendapat bahawa menerapkan konsep sedemikian kepada tingkah laku biasa seperti seks, boleh menjadi masalah, dan mencadangkan agar menerapkan model perubatan seperti ketagihan seksualiti manusia boleh menjadi patologis perilaku normal dan menyebabkan kemudaratan
Pakar neurosains, ahli farmakologi, ahli biologi molekul, dan penyelidik lain dalam bidang yang berkaitan telah mengenal pasti mekanisme transkrip dan epigenetik patofisiologi kecanduan. Model diagnostik, yang menggunakan model ketagihan farmakologi (model ini mengaitkan ketagihan dengan konsep yang berkaitan dengan dadah, terutamanya pergantungan fizikal, penarikan dadah, dan toleransi dadah), tidak ada kriteria diagnostik untuk mengenal pasti ketagihan seksual dalam keadaan klinikal. Dalam model ketagihan penyakit otak, yang menggunakan konsep neuropsikologi untuk mencirikan ketagihan, ketagihan seksual dapat dikenal pasti dan mempunyai ciri yang jelas. Dalam model ini, ubat-ubatan ketagihan adalah ciri-ciri yang sama-sama menguatkan dan memberi ganjaran. Tingkah laku ketagihan (yang boleh menyebabkan keadaan kompulsif) juga dikenal pasti dan dicirikan oleh sifat-sifat ganjaran dan pengukuhan mereka.
Dalam Kecanduan Seksual dan Pengaliran, pengarang Taylor dan Francis berhujah bahawa: "Penyakit kelamin seksual yang obsesif ditakrifkan oleh corak kegagalan yang berterusan untuk mengawal impuls atau dorongan seksual yang berulang-ulang."
[Hubungan seksual]
1.Mekanisme
2.Diagnosis
2.1.DSM
2.2.ICD
2.3.CCMD
2.4.Kriteria diagnostik lain
2.5.Kelainan personaliti sempadan
2.6.Ulasan perubatan dan penyataan kedudukan
3.Rawatan
3.1.Kaunseling
3.2.Kumpulan sokongan
3.2.1.Kumpulan sokongan dalam talian
3.2.2.Kumpulan sokongan individu
3.3.Ubat-ubatan
3.3.1.Ubat antiviral
3.3.2.Ubat-ubatan kecanduan seks
3.3.3.Ubat-ubatan penagihan dadah tujuan umum
4.Epidemiologi
5.Sejarah
6.Masyarakat dan kebudayaan
6.1.Kontroversi
6.2.Budaya popular
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh