Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
selatan Sudan
1.Sejarah [Pengubahsuaian ]
Orang Nilotic dari Sudan Selatan-Acholi, Anyuak, Bari, Dinka, Nuer, Shilluk, Kaligi (Arab Feroghe), dan yang lain-mula-mula memasuki Sudan Selatan beberapa waktu sebelum abad ke-10. Semasa tempoh dari abad ke-15 hingga abad ke-19, migrasi suku, sebahagian besarnya dari kawasan Bahr el Ghazal, membawa Anyuak Dinka, Nuer dan Shilluk ke lokasi moden mereka di Bahr El Ghazal dan Kawasan Atas Nil, manakala Acholi dan Bari menetap di Equatoria. Azande, Mundu, Avukaya dan Baka, yang memasuki Sudan Selatan pada abad ke-16, menubuhkan negara terbesar di rantau Equatoria di rantau ini.
Dinka adalah yang terbesar, Nuer yang kedua terbesar, Azande yang ketiga terbesar dan Bari adalah kumpulan etnik terbesar keempat di negara ini. Mereka ditemui di daerah Maridi, Yambio, dan Tombura di pinggir hutan tropika Barat Equatoria, pelanggan Adio of Azande di Yei, Central Equatoria dan Western Bahr el Ghazal. Pada kurun ke-18, sekte Avungara berkuasa atas masyarakat Azande dan penguasaan ini terus ke abad ke-20. Halangan-halangan geografi, termasuk rawa-rawa di sepanjang White Nile dan keutamaan British untuk menghantar mubaligh Kristian ke wilayah selatan, termasuk Ordinan Daerah Tertutupnya 1922 (lihat Sudan Anglo-Mesir), membantu mencegah penyebaran Islam ke selatan, dengan itu membolehkan mereka mengekalkan warisan sosial dan budaya mereka, serta institusi politik dan agama mereka. Sebab-sebab utama termasuk sejarah panjang pilihan dasar British ke arah membangun utara Arab dan mengabaikan selatan Black. Selepas pilihan raya bebas pertama Sudan pada tahun 1958, yang berterusan mengabaikan selatan oleh Khartoum (kekurangan sekolah, jalan raya, jambatan) membawa kepada pemberontakan, pemberontakan, dan perang saudara terpanjang di benua itu. Sehingga 2012, masyarakat termasuk Acholi, Anyuak, Azande, Baka, Balanda Bviri, Bari, Boya, Didinga, Dinka, Jiye, Kaligi, Kuku, Lotuka, Mundari, Murie, Nilotic, Nuer, Shilluk, Toposa dan Zande.
Perbudakan menjadi institusi kehidupan Sudan sepanjang sejarah. Perdagangan hamba di selatan meningkat pada abad ke-19, dan berterusan selepas British menindas perbudakan di kebanyakan sub-Sahara Afrika. Penggeledahan hamba Sudan tahunan ke wilayah bukan Islam mengakibatkan penangkapan beribu-ribu orang Sudan selatan, dan pemusnahan kestabilan dan ekonomi di rantau ini.
Azande mempunyai hubungan baik dengan jiran-jiran, iaitu Moru, Mundu, Pöjulu, Avukaya, Baka dan kumpulan-kumpulan kecil di Bahr el Ghazal, kerana dasar pengembangan raja Gbudwe mereka, pada abad ke-18. Pada abad ke-19, Azande melawan Perancis, orang Belgia dan Mahdis untuk mengekalkan kemerdekaan mereka. Mesir, di bawah pemerintahan Khedive Ismail Pasha, mula-mula cuba mengawal wilayah itu pada tahun 1870-an, mendirikan wilayah Equatoria di bahagian selatan. Gabenor pertama Mesir ialah Samuel Baker, ditugaskan pada tahun 1869, diikuti oleh Charles George Gordon pada tahun 1874 dan oleh Emin Pasha pada tahun 1878.
Pemberontakan Mahdist pada tahun 1880 menstabilkan provinsi yang baru lahir, dan Equatoria tidak lagi wujud sebagai sebuah pos Mesir pada tahun 1889. Penempatan penting di Equatoria termasuk Lado, Gondokoro, Dufile dan Wadelai. Penggerakan kolonial Eropah di rantau ini menjadi kepala pada tahun 1898, apabila Insiden Fashoda berlaku pada Kodok hari ini; Britain dan Perancis hampir berperang di rantau ini. Pada tahun 1947, British berharap untuk menyertai Sudan Selatan dengan Uganda serta, meninggalkan Equatoria Barat sebagai sebahagian daripada Republik Demokratik Congo yang dipecat oleh Persidangan Rajaf untuk menyatukan Sudan Utara dan Selatan.
Sudan Selatan mempunyai anggaran penduduk 8 juta, tetapi, memandangkan kekurangan banci dalam beberapa dekad, perkiraan ini mungkin sangat terdistorsi. Ekonomi kebanyakannya di luar bandar dan bergantung terutamanya pada pertanian sara hidup. Sekitar tahun 2005, ekonomi memulakan peralihan dari penguasaan luar bandar ini, dan kawasan bandar di Sudan Selatan telah menyaksikan perkembangan yang luas.
Wilayah ini telah dipengaruhi secara negatif oleh dua peperangan sivil sejak kemerdekaan Sudan: dari 1955 hingga 1972, kerajaan Sudan berperang melawan tentara pemberontak Anyanya (Anya-Nya adalah istilah dalam bahasa Madi yang bermaksud 'racun ular') semasa Sivil Sudan Pertama Perang, diikuti oleh Angkatan Tentera / Gerakan Pembebasan Rakyat Sudan (SPLA / M) di Perang Saudara Kedua Sudan selama lebih dari 20 tahun. Akibatnya, negara ini mengalami pengabaian yang serius, kekurangan pembangunan infrastruktur, dan kemusnahan dan perpindahan besar. Lebih daripada 2.5 juta orang telah terbunuh dan berjuta-juta lagi menjadi pelarian di dalam dan di luar negara.
[Afrika Sub-Sahara][Belgium]
1.1.Kemerdekaan (2011)
1.2.Perang saudara (2013-sekarang)
2.Politik
2.1.Kerajaan
2.1.1.Membangunkan kapasiti negeri
2.1.2.Projek modal negara
2.2.Negeri
2.2.1.2011-15
2.2.2.2017-sekarang
2.3.Tentera
2.4.Media
2.4.1.Penapisan
2.5.Hubungan luar negara
2.6.Hak manusia
3.Geografi
3.1.Biodiversiti
3.2.Iklim
4.Demografi
4.1.Perbandaran
4.2.Kumpulan etnik
4.3.Pendidikan
4.4.Bahasa
4.4.1.Kemas kini perlembagaan
4.4.2.Beberapa kawasan
4.5.Penduduk
4.5.1.Banci 2008
4.5.2.Banci 2009
4.6.Agama
4.7.Diaspora
5.Budaya
5.1.Muzik
5.2.Permainan dan sukan
6.Ekonomi
6.1.Minyak
6.2.Hutang
6.3.Komuniti Afrika Timur
6.4.Sudan Selatan dan Komanwel Negara
7.Pengangkutan
7.1.Kereta api
7.2.Air
8.Keadaan kemanusiaan
8.1.Krisis air
8.2.Pelarian
8.3.Kebuluran 2017
9.Orang yang terkenal
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh