Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Single: muzik [Pengubahsuaian ]
Dalam muzik, tunggal, rekod single atau single muzik adalah jenis pelepasan, biasanya rakaman lagu jejak kurang daripada rekod LP, album atau rekod EP. Ini boleh dikeluarkan untuk dijual kepada orang ramai dalam pelbagai format yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, single adalah lagu yang dikeluarkan secara berasingan daripada album, walaupun ia juga turut muncul pada album. Biasanya, ini adalah lagu-lagu dari album yang dikeluarkan secara berasingan untuk kegunaan promosi seperti muat turun digital atau radio komersial radio dan dijangka menjadi yang paling popular. Dalam kes lain, rakaman yang dikeluarkan sebagai satu tunggal mungkin tidak muncul di album.
Apabila muat turun digital dan penstriman audio menjadi lebih umum, sering sekali setiap lagu dalam album juga boleh didapati secara berasingan. Walau bagaimanapun, konsep tunggal untuk album telah dikekalkan sebagai pengenalan lagu yang lebih digalakkan atau lebih popular (atau kumpulan lagu) dalam koleksi album.
Walaupun disebut sebagai single, single boleh menyertakan sehingga sebanyak tiga lagu pada mereka. Pengedar muzik digital terbesar, iTunes, menerima sebanyak tiga trek kurang daripada sepuluh minit setiap satu sebagai single, seperti juga pemain muzik popular Spotify. Mana-mana lebih daripada tiga trek pada pelepasan muzik atau tiga puluh minit dalam jumlah masa berjalan sama ada bermain lanjutan (EP) atau, jika lebih daripada enam trek panjang, album.
[Muzik][Bermain lanjutan]
1.Sejarah awal
2.Jenis
2.1.Tunggal fizikal
2.1.1.Format 7 inci
2.1.2.Format 12-inci
2.1.3.Single video
2.2.Radio tunggal
2.3.Single digital
3.Budaya
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh