Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Maya: ibu kepada Buddha
1.Ikonografi
2.Hidup Maya [Pengubahsuaian ]
Māya berkahwin dengan Raja Sri Suldhodana (Pāli: Suddhodana), penguasa puak Siskvastu. Dia adalah anak perempuan bapa saudara Sri Shuddhodhana dan oleh itu sepupunya; ayahnya adalah raja Devadaha.
Miya dan Raja Suddhodhana tidak mempunyai anak selama dua puluh tahun dalam perkahwinan mereka. Mengikut legenda, satu malam bulan purnama, tidur di istana, sang ratu memiliki mimpi yang jelas. Dia merasa dirinya dibawa oleh empat dewa (roh) ke Tasik Anotatta di Himalaya. Selepas mandi di dalam tasik, dewa-dewa itu mengenakannya di dalam kain syurga, mengurapi dia dengan minyak wangi, dan menghiasi dia dengan bunga ilahi. Tidak lama selepas seekor gajah putih, memegang bunga teratai putih di batangnya, muncul dan mengelilinginya tiga kali, memasuki rahimnya melalui sebelah kanannya. Akhirnya gajah itu hilang dan ratu bangun, mengetahui dia telah disampaikan mesej penting, kerana gajah itu adalah simbol kebesaran.
Menurut tradisi Buddhis, Buddha-to-be tinggal sebagai bodhisattva di langit Tuṣita, dan memutuskan untuk mengambil bentuk gajah putih untuk dilahirkan semula di Bumi untuk kali terakhir. Māy melahirkan Siddharta c. 563 BCE. Kehamilan berlangsung selama sepuluh bulan lunar. Mengikut adat, Ratu kembali ke rumahnya sendiri untuk kelahirannya. Dalam perjalanannya, dia melangkah keluar dari palanuannya untuk berjalan-jalan di bawah pokok Sal (Shorea robusta), yang sering dikelirukan dengan pokok Ashoka (Saraca asoca), di taman bunga yang indah di Lumbini Park, Zon Lumbini, Nepal. Maya Devi gembira dengan taman itu dan memberi kedudukan kelahiran sambil memegang cawangan sal. Legend mempunyai Prince Siddhāththa muncul dari sebelah kanannya. Ia adalah hari kelapan bulan April. Sesetengah akaun mengatakan dia memberinya mandi pertama di kolam Puskarini di Lumbini Zone. Tetapi legenda telah mengatakan bahawa dewa menyebabkannya hujan untuk mencuci bayi yang baru lahir. Beliau kemudiannya menamakan Siddhārtha, "Dia yang telah mencapai tujuannya" atau "Tujuan yang dicapai".
Para sarjana umumnya bersetuju bahawa kebanyakan kesusasteraan Buddha memegang bahawa Maya meninggal tujuh hari selepas kelahiran Buddha, dan kemudian dilahirkan kembali di Tavatimsa Syurga, di mana Sang Buddha kemudian memberitakan Abhidharma kepadanya. Kakaknya Prajāpatī (Pāli: Pajāpatī atau Mahāpajāpatī Gotamī) menjadi ibu angkat anaknya.
Selepas Siddhartha telah mencapai Pencerahan dan menjadi Buddha, beliau melawat ibunya di syurga selama tiga bulan untuk memberi penghormatan dan mengajar Dharma.
[Śuddhodana][Bodhisattva][Deva: Buddhisme][Pencerahan dalam agama Buddha]
3.Analogi silang budaya
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh