Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Maya: ibu kepada Buddha
1.Ikonografi
2.Hidup Maya
3.Analogi silang budaya [Pengubahsuaian ]
Merujuk kepada impian nubuatan Queen Maya sebelum pembuahan, kisah hidup Buddha mengikut Pali Cannon mengatakan bahawa ibunya tidak terlibat dalam aktiviti seksual atau menghiburkan apa-apa pemikiran lelaki lain semasa kehamilannya. Ia tidak mengatakan bahawa Siddhartha dikandung tanpa kegiatan seksual antara ibu bapanya. Walau bagaimanapun, beberapa persamaan telah diambil dengan kelahiran Yesus.
Z. P. Thundy telah meninjau kesamaan dan perbezaan antara kisah-kisah Buddha oleh Maya dan Yesus oleh Mary dan menyatakan bahawa walaupun terdapat persamaan, terdapat juga perbezaan, mis. bahawa Maria tidak mengatasi Yesus setelah membesarkannya, tetapi Maya mati tidak lama selepas kelahiran Buddha, kerana semua ibu-ibu Buddha melakukan tradisi Buddha. Thundy tidak menegaskan bahawa ada bukti sejarah bahawa kelahiran kisah Kristian Yesus berasal dari tradisi Buddha, tetapi menunjukkan bahawa "mungkin sudah tiba masanya para cendekiawan Kristian melihat tradisi Buddha untuk sumber-sumber idea".
Walau bagaimanapun, cendekiawan lain menolak apa-apa pengaruh, mis. Paula Fredriksen menyatakan bahawa tidak ada karya ilmiah serius yang meletakkan Yesus di luar latar belakang Yahudi Yahudi Palestin pada abad ke-1. Eddy dan Boyd menyatakan tidak ada bukti tentang pengaruh sejarah oleh sumber-sumber luar pada penulis Perjanjian Baru, dan sebagian besar ulama bersetuju bahwa pengaruh apa pun terhadap sejarah Kristian adalah tidak dapat difahami oleh sebab orang-orang Yahudi Galilea monoteistik abad pertama tidak akan terbuka untuk apa yang mereka lihat sebagai cerita pagan.
[Perbandingan agama Buddha dan agama Kristian]
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh