Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Pejabat Institusi Demokratik dan Hak Asasi Manusia [Pengubahsuaian ]
Pejabat untuk Institusi Demokratik dan Hak Asasi Manusia (ODIHR) adalah institusi utama Organisasi Keselamatan dan Kerjasama di Eropah (OSCE) yang berurusan dengan "dimensi manusia" keselamatan. Pejabat yang pada asalnya menamakan Pejabat untuk Bebas Pilihan Raya, dicipta pada tahun 1990 oleh Piagam Paris dan ditubuhkan pada tahun 1991. Nama pejabat itu diubah pada tahun 1992 untuk mencerminkan mandat yang diperluas yang diterima pada Sidang Kemuncak Helsinki 1992.
Berasaskan di Warsaw (Poland), ODIHR aktif di seluruh 57 negara yang berpartisipasi dalam OSCE. Ia membantu kerajaan dalam memenuhi komitmen mereka sebagai Negara peserta OSCE dalam bidang pemilihan, hak asasi manusia, demokrasi, kedaulatan undang-undang, dan toleransi dan tidak diskriminasi. Pejabat ini juga menjadi tuan rumah Titik Hubungan organisasi untuk Roma dan Sinti Issues.
ODIHR terkenal dengan peranannya dalam memerhati pilihan raya. Ia telah melihat lebih banyak daripada pemilihan di seluruh rantau OSCE dan telah mengerahkan kira-kira 75,000 pemerhati.
Pejabat ini menganjurkan Mesyuarat Pelaksanaan Dimensi Manusia OSCE tahunan di Warsaw, persidangan hak asasi manusia terbesar di Eropah.
Pengarah ODIHR ialah Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. Pejabat ini mempunyai kakitangan sebanyak 180 orang.
[Demokrasi][Peraturan perundangan]
1.Aktiviti pemerhati pilihan raya antarabangsa ODIHR
2.Pengarah ODIHR
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh