Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Peyo Yavorov [Pengubahsuaian ]
Peyo Yavorov (Bahasa Bulgaria: Пио (Кр.) Яворов; lahir Peyo Totev Kracholov, Пейо Тотев Крачолов; 1 Januari 1878 - 29 Oktober 1914) adalah seorang penyair simbolik Bulgaria. Dia dianggap sebagai salah satu bakat puitis terbaik dalam fin de siècle Kingdom of Bulgaria. Yavorov adalah ahli sastera dan budaya "Misal" ("Misa") yang terkenal. Kehidupan dan pekerjaannya berkaitan erat dengan gerakan pembebasan Internal Macedonian-Adrianople Revolutionary Organization di Macedonia. Beliau juga merupakan penyokong Pergerakan Kemerdekaan Armenia, dan menulis sejumlah puisi tentang Armenia.
Kebanyakan puisinya romantis dalam subjek, dan berdedikasi kepada dua wanita dalam hidupnya - Mina Todorova dan Lora Karavelova. Mina yang pertama (dan boleh dikatakan paling besar) suka Mina meninggal akibat tuberkulosis, yang sangat menyedihkan Yavorov. Dia dikebumikan di tanah perkuburan Boulogne Billancourt.
Kemudian dia bertemu dengan Lora, anak perempuan negarawan Petko Karavelov. Mereka telah berkahwin, dan surat-suratnya di antara mereka dianggap sebagai bukti kasih sayang dan terang mereka, dan dengan itu berbeza dengan hubungan Yavorov dengan Mina Todorova. Pada tahun 1913, Lora menembak dirinya sendiri dan Yavorov cuba membunuh diri. Peluru melewati tulang temporalnya, yang menjadikannya buta. Dalam keputusasaan selama perbicaraan yang dipicu oleh kematian Lora dan khabar angin bahawa dia telah membunuhnya, Yavorov meracuni dan kemudian menembak dirinya sendiri pada musim gugur 1914, pada usia 36 tahun.
[Fin de siècle][Pertubuhan Revolusi Macedonian Dalaman][Macedonia: rantau]
1.Kepujian
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh