Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Kumaragupta I
1.Set up pentadbiran
2.Penggantian selepas Kumaragupta I [Pengubahsuaian ]
Para ulama moden dibahagikan kepada pendapat mengenai pengganti segera Kumaragupta I. Walaupun ada yang percaya bahawa dia digantikan oleh anaknya Skandagupta, yang lain berpendapat bahawa dia digantikan oleh anaknya yang lain, Purugupta. Ada juga yang berfikir bahawa Skandagupta dan Purugupta adalah orang yang sama.
Prasasti batu Junagadh dari Skandagupta menyebut:

... yang dewi kekayaan dan kemegahan dari kesepakatannya sendiri dipilih sebagai suaminya, yang telah berturut-turut (dan) dengan penilaian secara mahir diambil kira dan memikirkan semua sebab kebajikan dan kesalahan, (dan) telah membuang semua (yang lain) anak-anak raja (tidak sampai kepada standardnya).

Maksud penuh dari petikan ini tidak jelas. Walau bagaimanapun, sesetengah keupayaan unggul dan kehebatan Skandagupta pada masa krisis menyebabkan pilihannya sebagai penguasa lebih suka kepada pihak lain yang menuntut selepas kematian Kumaragupta I dan bangga dengan kejayaannya terhadap orang barbar, Skandagupta menganggap tajuk daripada Vikramaditya.
Serangan berterusan Bangsa Kidarit melemahkan empayar Gupta. Skandagupta meninggal pada 467 CE. Selepas kematiannya, kerajaan Gupta mula menurun.
[Satrap Barat]
3.Inskripsi
4.Tolak Empayar Gupta
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh