Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Sederhana [Pengubahsuaian ]
Mediumship adalah amalan orang-orang tertentu yang dikenali sebagai medium-yang kononnya memeterai komunikasi antara roh-roh manusia mati dan hidup. Terdapat pelbagai jenis medium yang termasuk penyaluran semangat, dan ouija.
Manusia telah terpesona dengan menghubungi orang mati sejak permulaan kewujudan manusia. Lukisan gua oleh orang asli Australia berusia 28,000 tahun, ada yang menggambarkan tengkorak, tulang, semangat dan akhirat. Lukisan gua lain di Indonesia bermula lebih 10,000 tahun lagi. Mediumship mendapat populariti pada abad kesembilan belas, apabila papan ouija digunakan oleh kelas atas sebagai sumber hiburan. Siasatan semasa tempoh ini mendedahkan penipuan yang meluas - dengan beberapa pengamal menggunakan teknik yang digunakan oleh ahli sihir panggung-dan amalan itu mula kehilangan kredibiliti. Penipuan masih banyak berlaku di dalam industri medium / psikik, dengan kes-kes penipuan dan penipuan ditemui hingga ke hari ini.
Penyelidik saintifik telah cuba untuk memastikan kesahihan tuntutan menengah. Percubaan yang dijalankan oleh Persatuan Psikologi British membawa kepada kesimpulan bahawa subjek ujian menunjukkan tiada kemampuan menengah.
Beberapa varian medium yang ada; boleh dikatakan bahawa bentuk yang paling terkenal melibatkan semangat yang kononnya mengawal suara medium dan menggunakannya untuk menyampaikan mesej, atau di mana medium itu hanya "mendengar" mesej dan menyerahkannya. Bentuk lain melibatkan pemikiran semangat atau kehadiran suara, dan aktiviti telekinetik.
Amalan ini dikaitkan dengan beberapa sistem kepercayaan agama seperti Vodun, Spiritualism, Spiritism, Candomblé, Voodoo, Umbanda dan beberapa kumpulan Umur Baru.
[Roh]
1.Konsep
2.Sejarah
3.Terminologi
3.1.Panduan rohani
3.2.Pengendali semangat
3.3.Demonstrasi pertindihan
3.4.Pergigian mental
3.5.Mediumship trance
3.6.Medium fizikal
3.7.Suara langsung
3.8.Penyiaran
4.Rasa psikik
5.Penjelasan
5.1.Kepercayaan paranormal
5.2.Keraguan saintifik
6.Penipuan
6.1.1800an
6.2.1900-an
6.3.Baru-baru ini
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh