Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Pergunungan Nuba
1.Geografi
2.Status politik [Pengubahsuaian ]
Rantau ini berada di bawah kawalan kerajaan pusat dan Perjanjian Perdamaian Komprehensif tidak memberikan Pegunungan Nuba hak untuk bergabung dengan Sudan Selatan dalam mengundi untuk kemerdekaan pada tahun 2011. Penduduk Pergunungan Nuba dikehendaki mengadakan "konsultasi popular yang tidak jelas" "untuk menentukan masa depan mereka. Bukan sahaja Gunung Nuba tetapi seluruh negeri Kordofan Selatan layak untuk mengundi, pada dasarnya untuk menampung Messiria. Di samping itu, kerajaan Sudan mengekalkan kehadiran ketenteraan berat di rantau ini dan bahkan prospektif "konsultasi popular" dilihat mungkin dihalang. Keadaan samar-samar dan ketakutan terhadap keganasan komunal di masa depan menyuarakan kebimbangan bahawa South Kordofan boleh menjadi "Darfur seterusnya".
Sehingga Jun 2011, gubernur Selatan Kordofan, Ahmed Haroun telah menggantung proses perundingan dan konflik popular di antara Angkatan Bersenjata Rakyat Sudan dan pejuang Nuba dari SPLM-N diikuti (lihat konflik Sudan-SPLM-N (2011)).
Perang di Sudan bermula pada tahun 1983 sehingga Perjanjian Perdamaian Komprehensif ditandatangani pada 9 Januari 2005 dengan undi kemerdekaan yang ditetapkan pada 9 Julai 2011-undi pada 9 Julai 2011 berjaya menjadi selatan negara Afrika Selatan, Republik Sudan Selatan. Ibukota terletak di Juba. Pergunungan Nuba secara geografi di utara di kawasan yang dipanggil South Kordofan (lihat kajian mendalam). Orang-orang Pergunungan Nuba (lima rantai gunung yang naik dari padang pasir hingga 1000 meter (3,000 kaki)) tidak sejajar dengan utara di bawah undang-undang syariah atau bahasa Arab. Pertikaian budaya ini sebahagiannya menjadi alasan bagi orang-orang di Nuba yang dituntut oleh pengeboman yang tidak disengajakan, serangan terhadap orang awam dan lombong di pintu masuk ke Pergunungan Nuba. Pada tahun 2002, disebabkan oleh kebuluran orang-orang Gunung Nuba yang melampau dan tekanan antarabangsa dari PBB, Khartoum di bawah Presiden Bashir (pada masa itu, kerajaan itu dinamakan Barisan Islam Kebangsaan) memberi kuasa kepada pemberhentian sementara untuk menyediakan makanan dan peralatan perubatan / sokongan kepada rakyat Pergunungan Nuba. Sebagai pertukaran, Tentera Pembebasan Rakyat Sudan / SPLA sepakat untuk tidak menyerang pipa selatan-utara ke Port Sudan di pantai Laut Merah. Kumpulan antarabangsa pemerhati / penasihat yang dikerahkan ke Kordofan Selatan / Kadugli Selatan dengan beberapa penasihat AS yang ditempatkan terus ke Pergunungan Nuba, khusus untuk berada bersama SPLA. Salah satu penasihat / pemerhati ialah Randy Hampton (AS) yang terletak di Kauda bersama dengan elemen arahan SPLA. Laporan pengeboman sembarangan orang awam dan titik masuk perlombongan terutamanya untuk operasi bantuan dilaporkan dan dokumen (dengan foto) pada masa ini. Abdel Aziz Adam El Hilu pada masa itu, gabenor Gunung Nuba dan bekas ketua tentera untuk SPLA. Dia kini (sehingga Mac 2012) kembali ke Gunung Nuba yang menyokong operasi keselamatan dan keselamatan.
Masyarakat antarabangsa, termasuk beberapa selebriti seperti pelakon George Clooney dan wartawan Nicholas Kristof, baru-baru ini mengembara ke Pergunungan Nuba dan mendokumentasikan aktiviti genosida berterusan kerajaan Bashir. Presiden Bashir adalah penjenayah perang yang didakwa di Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) akibat kegiatan pembunuhan Sudan di Darfur. Human Rights Watch mengatakan bahawa bom cluster digunakan di rantau ini.
Peperangan yang berterusan terus berlaku ketika komuniti antarabangsa terus membahaskan resolusi mengenai isu Pergunungan Nuba.
[selatan Sudan][laut Merah]
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh