Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Negeri Bebas Croatia [Pengubahsuaian ]
Negara Bebas Croatia (Croatia: Nezavisna Država Hrvatska, NDH; Jerman: Unabhängiger Staat Kroatien; Itali: Stato Indipendente di Croazia) adalah negara boneka fasisme Perang Dunia II Jerman dan Itali. Ia ditubuhkan di bahagian Yugoslavia yang diduduki pada 10 April 1941, selepas pencerobohan kuasa Axis. Wilayahnya terdiri daripada kebanyakan Croatia moden dan Bosnia dan Herzegovina, serta beberapa bahagian Serbia dan Slovenia zaman moden, tetapi juga tidak termasuk banyak kawasan pedesaan Croat di Dalmatia (hingga akhir 1943), Istria, dan wilayah Međimurje ( yang hari ini adalah sebahagian daripada Croatia).
Sepanjang kewujudannya, NDH ditadbir sebagai satu-satu pihak oleh organisasi fasis Ustaša. Ustaše dipimpin oleh Poglavnik, Ante Pavelić. Rejim mensasarkan Serbia, Yahudi dan Roma sebagai sebahagian daripada kempen genosida berskala besar, serta kaum Croats dan Muslim anti-fasis atau pembangkang.
Antara kamp konsentrasi 1941-45, 22 wujud di dalam wilayah yang dikawal oleh Negara Bebas Croatia, dua daripadanya (Jastrebarsko dan Sisak) hanya menempatkan anak-anak dan yang terbesar adalah Jasenovac.
Negara secara resmi menjadi monarki setelah penandatanganan Undang-Undang Mahkota Zvonimir pada 15 Maret 1941. Diangkat oleh Victor Emmanuel III dari Italia, Pangeran Aimone, Duke of Aosta pada mulanya menolak untuk mengambil alih mahkota bertentangan dengan pengambilan Italia Dalmatia wilayah yang mempunyai wilayah penduduk Croatia, yang dilampirkan sebagai sebahagian daripada agenda irredentist Itali untuk mewujudkan Mare Nostrum ("Laut Kita"). Dia kemudiannya menerima takhta itu kerana tekanan dari Victor Emmanuel III dan berjudul Tomislav II dari Croatia, tetapi tidak pernah berpindah dari Itali untuk tinggal di Croatia.
Dari penandatanganan Perjanjian Roma pada 18 Mei 1941 sehingga pencabutan Itali pada 8 September 1943, negara itu adalah sebuah kondominium wilayah Jerman dan Itali. Dalam penghakimannya dalam Percubaan Tuan Rumah, Tribunal Tentera Nuremberg menyimpulkan bahawa NDH bukan negara berdaulat. Menurut Tribunal, "Croatia sentiasa ada di sini melibatkan sebuah negara yang diduduki".
Pada tahun 1942, Jerman mencadangkan Itali mengambil kawalan ketenteraan semua Croatia dari keinginan untuk mengalihkan tentera Jerman dari Croatia ke Front Timur. Itali bagaimanapun menolak tawaran tersebut kerana tidak percaya bahawa ia boleh mengendalikan keadaan tidak stabil di Balkan sahaja. Selepas pengusiran Mussolini dan kerajaan Itali yang bersenjata dengan Sekutu, NDH pada 10 September 1943 mengisytiharkan bahawa Perjanjian Roma adalah batal dan tidak sah dan dilampirkan bahagian Dalmatia yang telah diserahkan kepada Itali. NDH cuba untuk mengadili Zara, yang telah diiktiraf wilayah Itali sejak tahun 1919 tetapi lama menjadi irredentisme Croatia, tetapi Jerman tidak membenarkannya.
[Negeri boneka][Nazi Jerman][Kerajaan Itali][Islam][Negeri satu pihak][Senarai negara dan kebergantungan mengikut kawasan][Bahasa Itali][Serbs][Romani orang][Monarki][Zadar]
1.Geografi
1.1.Penubuhan sempadan
1.2.Bahagian Pentadbiran
2.Sejarah
2.1.Pengaruh pada kebangkitan Ustaše
2.2.Penubuhan NDH
2.3.Pengaruh Itali
2.4.Pengaruh Nazi Jerman
2.5.Rintangan partisan
2.6.Hubungan dengan Chetnik
2.7.Akhir perang
2.8.Selepas itu
3.Kerajaan
3.1.Monarki
3.2.Parlimen
3.3.Sistem mahkamah
3.4.Tentera
3.5.Mata wang
3.6.Kereta api
4.Zon pengaruh
5.Politik
5.1.Hubungan luar negara
6.Ekonomi
6.1.Pengaruh Nazi Jerman
6.2.Pengaruh Itali 2
7.Demografi
7.1.Penduduk
7.2.Pemindahan orang
8.Undang perkauman
9.Budaya
9.1.Media
9.2.Sukan
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh