Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
David Pownall
1.Kehidupan dan kerjaya [Pengubahsuaian ]
David Pownall dilahirkan di Liverpool. Beliau lulus dari Universiti Keele pada tahun 1960.
Beliau bekerja sebagai pegawai kakitangan dengan Ford Motor Company, Dagenham, Essex, dari 1960-63. Pada tahun 1963, Pownall berpindah ke Zambia untuk mengambil jawatan sebagai pengurus kakitangan di Anglo American PLC dan tinggal dan bekerja di sana sehingga tahun 1969; dia mempunyai beberapa drama awal yang dihasilkan di sana.
Kembali ke England untuk menulis sepenuh masa, beliau menjadi penulis residen kumpulan Teater Century Theatre, 1970-72. Beliau adalah penulis residen Duke's Playhouse, Lancaster, dari 1972-75, dan mempunyai beberapa drama yang dihasilkan oleh mereka. Mainannya mencerminkan persekitaran setempat, dan juga meditasi pada drama Shakespeare.
Dia membantu menemui Teater Paines Plough, yang pertama berpusat di Coventry, di mana beliau adalah seorang penulis residen dari 1975-80. Pada tahun 1977, beliau bermain Richard III, Bahagian Dua, yang pertama dihasilkan oleh Paines Plough, telah dibawa ke Festival Fringe Edinburgh.
Dengan sangat berminat dengan muzik, beliau menulis beberapa drama yang berkaitan dengan cabaran komposer, baik dari segi kreativiti peribadi, dan, dalam Kelas Induk (1983), bekerja dalam persekitaran politik yang menindas Kesatuan Soviet di bawah Joseph Stalin.
Pownall telah menulis drama untuk radio, serta bahan untuk persembahan oleh kanak-kanak dan pelajar kolej.
Isteri David Pownall adalah jurugambar; pasangan itu mempunyai anak lelaki.
2.Warisan dan penghormatan
3.Kerja terpilih
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh