Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Kenya [Pengubahsuaian ]
Koordinat: 1 ° N 38 ° E / 1 ° N 38 ° E / 1; 38

Kenya (/ kɛnjə /; tempatan [kɛɲa] (mendengar)), secara rasmi Republik Kenya, adalah sebuah negara di Afrika dan seorang ahli pendiri Komunitas Afrika Timur (EAC). Ibukota dan bandar terbesarnya ialah Nairobi. Wilayah Kenya terletak di khatulistiwa dan mengatasi Rift Timur Afrika yang meliputi kawasan yang luas dan luas yang meluas dari Lake Victoria ke Lake Turkana (dahulunya dikenali sebagai Lake Rudolf) dan terus ke tenggara ke Lautan Hindi. Ia bersempadan dengan Tanzania di selatan dan barat daya, Uganda di barat, Sudan Selatan ke utara-barat, Ethiopia di utara dan Somalia di timur laut. Kenya merangkumi 581,309 km2 (224,445 mil persegi), dan mempunyai penduduk kira-kira 48 juta orang pada Januari 2017.
Kenya mempunyai iklim tropika yang hangat dan lembap di pantai Lautan Hindi. Iklimnya lebih sejuk di padang rumput savannah di sekitar ibu kota, Nairobi, dan terutama lebih dekat dengan Mount Kenya, yang mempunyai salji secara kekal di puncaknya. Pedalaman selanjutnya adalah dataran tinggi di rantau Tengah dan Rift Valley di mana teh dan kopi ditanam sebagai tanaman tunai yang merupakan penghasil pendapatan utama asing. Di Barat adalah kawasan Nyanza dan Barat, terdapat iklim khatulistiwa, panas dan kering yang menjadi lembab di sekitar Danau Victoria, tasik air tawar tropika terbesar di dunia. Ini memberi laluan kepada kawasan berbukit-bukit bersebelahan dan sederhana di kawasan barat jiran. Wilayah utara-timur di sepanjang sempadan dengan Somalia dan Ethiopia adalah kawasan gersang dan semi-gersang dengan landskap berhampiran padang pasir. Kenya terkenal dengan atlet kelas dunia dalam landasan dan padang dan ragbi. Terima kasih kepada iklim dan geografi yang pelbagai, rizab hidupan liar yang luas dan taman negara seperti Taman Negara Tsavo Timur dan Barat, Taman Negara Amboseli, Maasai Mara, Taman Negara Tasik Nakuru, Taman Negara Aberdares dan pantai pasir putih di rantau Pesisir, Kenya rumah safari moden dan mempunyai beberapa tapak warisan dunia seperti Lamu dan banyak pantai, termasuk di Diani, Bamburi dan Kilifi, di mana pertandingan perlumbaan layar antarabangsa diadakan setiap tahun.
Kawasan Great Lakes Afrika, yang Kenya adalah sebahagian, telah didiami oleh manusia sejak zaman Paleolitik Rendah. Menjelang milenium pertama AD, pengembangan Bantu telah sampai ke kawasan dari Barat-Tengah Afrika. Sempadan negara moden akibatnya terdiri daripada persimpangan jalan Niger-Congo, Nilo-Saharan dan Afroasiatic di benua, yang mewakili kebanyakan kumpulan etnolinguistik utama yang terdapat di Afrika. Populasi Bantu dan Nilotic bersama-sama merangkumi sekitar 97% penduduk negara. Kehadiran Eropah dan Arab di pantai Mombasa bermula pada zaman moden; Penjelajahan di pedalaman Eropah bermula pada abad ke-19. Kerajaan British menubuhkan Protektorat Afrika Timur pada tahun 1895, yang bermula pada tahun 1920 menuju Koloni Kenya. Kenya memperoleh kemerdekaan pada bulan Disember 1963. Berikutan referendum pada bulan Ogos 2010 dan pengangkatan perlembagaan baru, Kenya kini dibahagikan kepada 47 kabupaten semi-otonom, yang dipimpin oleh gabenor yang dipilih.
Ibukota, Nairobi, adalah hab komersial serantau. Ekonomi Kenya adalah yang terbesar oleh KDNK di Timur dan Afrika Tengah. Pertanian adalah majikan utama; negara ini secara tradisinya mengeksport teh dan kopi dan baru-baru ini mula mengeksport bunga segar ke Eropah. Industri perkhidmatan juga merupakan pemacu ekonomi utama. Di samping itu, Kenya adalah ahli blok komuniti Komuniti Afrika Timur.
[United Kingdom][ISO 4217][Anno Domini][selatan Sudan][Tasik Besar Afrika][empayar British]
1.Etymology
2.Sejarah
2.1.Prasejarah
2.2.Neolitik
2.3.Budaya dan perdagangan Swahili (kurun ke-1 abad ke-19)
2.4.British Kenya (1888-1962)
2.4.1.Upacara Mau Mau (1952-1959)
2.5.Bebas Kenya (1963)
2.5.1.Moi era (1978-2002)
2.5.2.2000s
3.Geografi dan iklim
3.1.Iklim
3.2.Hidupan Liar
4.Kerajaan dan politik
4.1.Pilihan raya 2013 dan kerajaan baru
4.2.Hubungan luar negara
4.3.Angkatan Tentera
4.4.Bahagian Pentadbiran
4.5.Hak manusia
5.Ekonomi
5.1.Pelancongan
5.2.Pertanian
5.3.Industri dan perkilangan
5.4.Pengangkutan
5.5.Tenaga
5.6.Keseluruhan pelaburan dan perdagangan China
5.7.Wawasan 2030
5.8.Penerokaan minyak
5.9.Buruh kanak-kanak dan pelacuran
5.10.Pembiayaan mikro di Kenya
6.Demografi
6.1.Kumpulan etnik
6.2.Bahasa
6.3.Pusat bandar
6.4.Agama
6.5.Kesihatan
6.6.Pendidikan
7.Budaya
7.1.Media
7.2.Sastera
7.3.Muzik
7.4.Sukan
7.5.Masakan
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh