Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Anugerah Skrin Asia Pasifik [Pengubahsuaian ]
Anugerah Skrin Asia Pasifik (APSA) adalah inisiatif kebudayaan antarabangsa Majlis Bandaraya Brisbane, Australia, untuk menghormati dan mempromosikan filem, pelakon, pengarah, dan budaya rantau Asia Pasifik kepada khalayak global dan untuk merealisasikan objektif UNESCO mempromosikan dan memelihara budaya masing-masing melalui medium filem yang berpengaruh.
Diadakan buat kali pertama pada tahun 2007, APSA bekerjasama dengan Persatuan Penerbit Filem UNESCO dan FIAPF-International Federation. Pemenang ditentukan oleh juri antarabangsa dan filem dinilai berdasarkan kecemerlangan sinematik dan cara mereka membuktikan asal-usul budaya mereka. APSA mengambil kerja-kerja pembuat filem di lebih daripada 70 negara dan kawasan di rantau Asia-Pasifik kepada penonton antarabangsa yang baru.
Nomini secara automatik dimasukkan ke dalam Akademi Skrin Asia Pasifik, badan pembuat filem bertaraf dunia yang semakin berkembang di Asia Pasifik. Legenda skrin Australia, Jack Thompson AM, adalah Presiden Akademi.
Anugerah Skrin Asia Pasifik tahunan ke-11 telah diadakan di Brisbane, Australia pada 23 November 2017. Juri Antarabangsa yang menentukan pemenang dipimpin oleh editor filem Australia yang memenangi anugerah Jill Bilcock bersama Yoshi Yatabe, Dia Saifei, Adolfo Alix Jr dan Adilkhan Yerzhanov. Anggota Juri Antarabangsa yang lalu termasuk Asghar Farhadi, Anthony Chen, Hiam Abbass, Lu Yue, Maciej Stuhr, Rajit Kapur, Shyam Benegal, Malini Fonseka, Nansun Shi, Lord David Puttnam, Sergey Dvortsevoy, Salman Aristo, Gina Kim, Samuel Maoz, Kaori Momoi , Tahmineh Milani, Jan Chapman, Sasson Gabai, Tian Zhuangzhuang, Aparna Sen, Bruce Beresford, Huang Jianxin, Shabana Azmi dan Jafar Panahi.
1.Kategori dan Anugerah Filem
2.Pemenang utama pemenang
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh