Ahli : Masuk |Pendaftaran |Naik pengetahuan
Carian
Sungai Narmada [Pengubahsuaian ]
Narmada, yang juga dikenali sebagai Rewa, merupakan sungai di India tengah dan sungai terpanjang kelima di benua India. Ia adalah sungai ketiga terpanjang yang mengalir sepenuhnya di India, selepas Godavari, dan Krishna. Ia juga dikenali sebagai "Life Line of Madhya Pradesh" kerana sumbangan besarnya kepada Madhya Pradesh dalam banyak cara. Narmada naik dari Dataran Amarkantak berhampiran daerah Anuppur. Ia membentuk sempadan tradisional antara India Utara dan India Selatan dan mengalir ke arah barat sepanjang 1,312 km (815.2 mi) sebelum mengalir melalui Teluk Khambhat ke Laut Arab, 30 km (18.6 mi) barat bandar Bharuch dari Gujarat.
Ia adalah salah satu daripada tiga sungai utama di semenanjung India yang beroperasi dari timur ke barat (sungai terpanjang ke barat), bersama dengan Sungai Tapti dan Sungai Mahi. Ia adalah salah satu daripada sungai di India yang mengalir di lembah rift, mengalir di barat antara jajaran Satpura dan Vindhya. Sungai-sungai lain yang mengalir melalui lembah rift termasuklah Sungai Damodar di Dataran Tinggi Chota Nagpur dan Tapti. Sungai Tapti dan Sungai Mahi juga mengalir melalui lembah rift, tetapi antara rentang yang berbeza. Ia mengalir melalui negeri Madhya Pradesh (1,077 km (669.2 mi)), dan Maharashtra, (74 km (46.0 mi)), (39 km (24.2 mi)) (sebenarnya di sepanjang sempadan antara Madhya Pradesh dan Maharashtra (39 km (24.2 mi)) dan kemudian sempadan antara Maharastra dan Gujarat (74 km (46.0 mi)) dan di Gujarat (161 km (100.0 mi)).
Periplus Maris Erythraei (kira-kira 80 AD) menyebutnya Nammadus, dan British Raj memanggilnya Nerbudda atau Narbada. Narmada 'adalah perkataan Sanskrit yang bermaksud "Pemberi Kesenangan".
[Sungai Tawa][Daerah Anuppur][Sistem koordinat geografi][Subbenua India][Periplus Laut Erythraean]
1.Rejim sungai
2.Lembangan Narmada
3.Geologi
4.Kepentingan keagamaan
5.Fakta lembah
6.Hutan dan tempat perlindungan
7.Laman antropologi dan arkeologi
8.Pembangunan sungai Narmada (NRD)
9.Latar belakang dan pertikaian awal
9.1.Empangan Sardar Sarovar
9.2.Empangan Indirasagar
10.Navigasi di sepanjang sungai
11.Galeri
[Memuat naik More Kandungan ]


Copyright @2018 Lxjkh