Membru : Autentificare |Înregistrare |Cunoștințe Încărcați
Caută
Matriarhat [Modificare ]
Matriarhia este un sistem social în care femelele (mai ales în mamifere) dețin poziții de putere primare în roluri de conducere politică, autoritate morală, privilegii sociale și controlul proprietății la excluderea specifică a bărbaților - cel puțin într-o mare măsură.
Deși aceste definiții se aplică în limba engleză generală, definițiile specifice disciplinelor antropologiei și feminismului diferă în anumite privințe. Majoritatea antropologilor susțin că nu există societăți antropologice cunoscute, care sunt în mod clar matriarhale, dar unii autori consideră că pot exista sau ar putea exista excepții.
Matriarhiile pot fi, de asemenea, confundate cu societățile matrilineale, matrilocale și matrifocale. Câțiva oameni consideră că orice sistem non-patriarhal este matriarhic, incluzând astfel sisteme egalitare de gen (Peggy Reeves Sanday favorizează redefinirea și reintroducerea cuvântului matriarhie, în special în ceea ce privește societățile matrilineale contemporane, cum ar fi Minangkabau), dar majoritatea cadrelor universitare le exclud din matriarhii definite strict.
În secolul al XIX-lea, bursa occidentală, ipoteza matriarhiei reprezentând o fază timpurie, preponderent preistorică, a dezvoltării umane, a câștigat popularitate. Au fost citate posibilitățile așa-numitelor societăți primitive, iar ipoteza a supraviețuit în secolul al XX-lea, inclusiv în contextul feminismului de-al doilea val. Această ipoteză a fost criticată de unii autori, cum ar fi Cynthia Eller, în Mitul preistoriei matriarhale, și rămâne o chestiune în mare parte nerezolvată până în ziua de azi. Unele mituri mai vechi descriu matriarhiile.
Mai mulți feminiști moderni au pledat pentru matriarhie acum sau în viitor și au apărut în literatura feministă. În mai multe teologii, matriarhia a fost reprezentată ca fiind negativă.
[Statut social][Șeful suprem][Chiefdom][Personalizat: legea][Kapu][Formarea statului][Antropologie culturală][Sistem social][Autoritate morală][Feminism][Feminism în a doua fază]
1.Definiții, conotații și etimologie
2.Concepte înrudite
2.1.Cuvinte care încep cu gyn-
2.2.Relațiile intergeneraționale
2.3.Cuvinte care încep cu matri-
3.Istorie și distribuție
3.1.După regiune și cultură
3.1.1.Națiunile africane
3.1.2.Ancient Orientul Apropiat
3.1.3.Europa
3.1.4.Asia
3.1.4.1.Birmania
3.1.4.2.China
3.1.4.3.India
3.1.4.4.Indonezia
3.1.4.5.Vietnam
3.1.5.Nativi americani
3.2.Prin cronologie
3.2.1.Cea mai veche preistorică și nedatată
3.2.2.Evul vechi paleolitic și neolitic
3.2.3.Epoca de bronz
3.2.4.Vârsta de fier până în Evul Mediu
3.2.5.Secolele XX-XXI
3.3.animale
4.Mitologie
4.1.Amazoane
4.2.Grecia
4.3.Celul și mitologia celtică
4.4.America de Sud
5.În gândirea feministă
6.În gândirea religioasă
6.1.eliminare
6.2.includere
7.În cultura populară
7.1.Teatru antic
7.3.Film
7.4.Arte Frumoase
7.5.Televiziune
7.6.Jocuri video
[Încărcați Mai mult Conținut ]


Drepturi de autor @2018 Lxjkh