Membru : Autentificare |Înregistrare |Cunoștințe Încărcați
Caută
Serbia [Modificare ]
Coordonate: 44 ° N 21 ° E / 44 ° N 21 ° E / 44; 21

Serbia (/ sɜːrbiə / (listen), sârbă: Србија / Srbija, [sř̩bija]), Republica Serbia (Republika Srbija) este o țară fără ieșire la mare situată la intersecția Europei Centrale și de Sud-Est în Câmpia Panică din sud și în Balcani central. Se învecinează cu Ungaria la nord; România și Bulgaria la est; Macedonia la sud; Croația, Bosnia și Muntenegru la vest și susține o graniță cu Albania pe teritoriul disputat al Kosovo. Serbia numără aproximativ 7 milioane de rezidenți; capitala sa, Belgradul, se situează printre cele mai vechi și mai mari orașe din sud-estul Europei.
După migrațiile slave în Balcani, postdating în secolul al VI-lea, sârbii au creat câteva state în Evul Mediu timpuriu. Regatul Serbiei a obținut recunoașterea de către Roma și Imperiul Bizantin în 1217, ajungând la vârf în 1346 ca un Imperiu Sârb relativ scurt. La mijlocul secolului al XVI-lea, întreaga Serbie modernă a fost anexată de otomani, uneori întreruptă de Imperiul Habsburgic, care a început să se extindă spre Serbia Centrală de la sfârșitul secolului al XVII-lea, păstrând în același timp un punct de sprijin în Vojvodina modernă . La începutul secolului al XIX-lea, Revoluția sârbă a instituit statul națiunii ca prima monarhie constituțională a regiunii, care și-a extins ulterior teritoriul. După victimele dezastruoase din primul război mondial și unificarea ulterioară a fostei coroane Habsburgice a Voivodinei (și a altor teritorii) cu Serbia, țara a cofinanțat Iugoslavia cu alte popoare slave din sud, care ar exista în diferite formațiuni politice până la războaiele iugoslave din anii 1990. În timpul desființării Iugoslaviei, Serbia a format o uniune cu Muntenegru, care sa dizolvat în mod pașnic în 2006, când Serbia și-a restabilit independența. În 2008, parlamentul provinciei Kosovo a declarat unilateral independența, cu răspunsuri mixte din partea comunității internaționale.
Serbia este membră a numeroase organizații, cum ar fi ONU, CoE, OSCE, PfP, OCEMN și CEFTA. Un candidat la aderarea la UE din 2012, Serbia negociază aderarea la UE începând cu ianuarie 2014. Țara aderă la OMC și este un stat neutru din punct de vedere militar. Serbia este o economie cu venituri medii superioare, cu un sector dominant de servicii, urmat de sectorul industrial și agricultura. Țara se situează înalt după Indicele dezvoltării umane (al 66-lea), Indicele progresului social (al 45-lea), precum și pe indicele Global Peace (56).
[ISO 3166][Republica Macedonia][Croaţia][Primul Război Mondial][Națiunile Unite][Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa]
1.Etimologie
2.Istorie
2.1.Preistorie
2.2.Istoria antica
2.3.Evul mediu
2.4.Dominația otomană și habsburgică
2.5.Revoluția și independența
2.6.Războaiele balcanice, primul război mondial și prima Iugoslavie
2.7.Al doilea război mondial și a doua Iugoslavie
2.8.Ruperea Iugoslaviei și tranziția politică
3.Geografie
3.1.Climat
3.2.Hidrologie
3.3.Mediu inconjurator
4.Politică
4.1.Legea și justiția penală
4.2.Relatii Externe
4.3.Militar
4.4.Divizii administrative
5.Date demografice
5.1.Religie
5.2.Limba
6.Economie
6.1.Agricultură
6.2.Industrie
6.3.Energie
6.4.Transport
6.5.Telecomunicații
6.6.Turism
7.Educație și știință
8.Cultură
8.1.Artă și arhitectură
8.2.Literatură
8.3.Muzică
8.4.Teatru și cinema
8.5.Mass-media
8.6.bucătărie
8.7.Sport
9.Sărbători legale
[Încărcați Mai mult Conținut ]


Drepturi de autor @2018 Lxjkh