Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Nacionalizacija [Sprememba ]
Nacionalizacija ali nacionalizacija je proces preoblikovanja zasebnih sredstev v javna sredstva, tako da jih v javni lasti državne vlade ali države. Nacionalizacija se ponavadi nanaša na zasebna sredstva ali premoženje, ki je v lasti nižjih ravni upravljanja, takšne občine pa se prenesejo v državo. Nasprotja nacionalizacije sta privatizacija in demutualizacija. Kadar se predhodno nacionalizirana sredstva privatizirajo in kasneje v kasnejši vladi vrnejo v javno lastništvo, naj bi bila ponavljana ali renacionalizacija. Industrije, ki so ponavadi predmet nacionalizacije, vključujejo promet, komunikacije, energijo, bančništvo in naravne vire.
Nacionalizacija se lahko zgodi z ali brez nadomestila nekdanjim lastnikom. Nacionalizacija se razlikuje od prerazporeditve premoženja, saj vlada ohranja nadzor nad nacionaliziranim premoženjem. Nekatere nacionalizacije potekajo, ko vlada odvzame nezakonito pridobljeno premoženje. Na primer, francoska vlada je leta 1945 zasegla avtomobilske proizvajalce Renault, ker so njeni lastniki sodelovali z nacističnimi okupatorji Francije.
Nacionalizacijo je treba razlikovati od "socializacije", ki se nanaša na proces prestrukturiranja gospodarskega okvira, organizacijske strukture in institucij gospodarstva na socialistični osnovi. Nasprotno pa nacionalizacija ne pomeni nujno družbene lastnine in prestrukturiranja gospodarskega sistema. Sama po sebi nacionalizacija nima nič skupnega s socializmom, saj je bila zgodovinsko izvedena za različne namene v okviru različnih političnih sistemov in gospodarskih sistemov. Vendar pa nacionalizaciji v večini primerov nasprotujejo laissez faire kapitalisti, saj se ga zaznava kot pretirano vmešavanje vlade v gospodarske zadeve posameznih državljanov in nadzor nad njimi.
[Dirigisme][Fevdalizem][Mercantilizem][Protekcionizem][Darilna ekonomija][Mešano gospodarstvo][Gospodarstvo Singapurja][Nordijski model][Privatizacija][Tržnica: ekonomija][Korporativni kapitalizem][Islamska ekonomija][Manorializem][Post-kapitalizem][Državni monopolni kapitalizem][Bank]
1.Pregled
1.1.Nadomestilo
2.Politična podpora
3.Pomembni primeri
3.1.Združeno kraljestvo
3.2.Združene države
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh