Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Franks [Sprememba ]
Franki (latinščina: Franci ali gens Francorum) sta bila zbirka germanskih ljudstev, ki so izhajala iz dežel med Donim in Srednjim Renom v 3. stoletju. In sčasoma oblikovala velik imperij, ki je v srednjem veku prevladovala večina zahodne in srednje Evrope.
Med starodavnimi časi so nekateri Franki napadli rimsko ozemlje, medtem ko so se druga rimska plemena pridružila rimskim vojskam v Galiji. Salian Franks je živel na rimskih tleh med režama Ren, Scheldt, Meuse in Somme v sedanji Severni Franciji, Belgiji ter osrednjem in južnem delu Nizozemske. Rimljani so priznali kraljestvo po 357. Postali so močan zaveznik v Rimu, ki je zagotavljal številne cesarske generale in se je odlično vključil v rimsko družbo, tekoče govoril v latinščini, pridobival rimsko državljanstvo in ga cesarji pogosto spodbujajo k konzularnim vrstam (vključno s senatorji) zaradi njihove usposobljenosti. Po propadu Rima na zahodu so bila frankovska plemena združena med Merovingovci, ki so v 6. stoletju uspeli osvojiti večino Gaula, kar je močno povečalo svojo moč. Merovingovska dinastija, potomci Salijanov, je ustanovila eno od francoskih monarhij, ki bi absorbirale velike dele zahodnega rimskega imperija. Frankovska država je do konca 8. stoletja utrdila svoj delež nad večino zahodne Evrope in se razvila v Karolinško cesarstvo. S kronanjem svojega vladarja Charlemagneja kot svetega rimskega cesarja papeža Lea III leta 800 je bil on in njegovi nasledniki priznani kot legitimni nasledniki cesarjev zahodnega rimskega cesarstva. Tako je Karolinški imperij postal viden na zahodu kot nadaljevanje antičnega rimskega imperija. Ta imperij bi povzročil več držav naslednic, vključno s Francijo, Svetim rimskim cesarstvom in Burgundijo, čeprav je Francija identiteta ostala najbolj prepoznavna s Francijo.
Po smrti Karla Velikega je njegov edini odrasli preživel sin postal cesar in Kralj Louis Pious. Po smrti Louisova Piousa pa je bila Frankovska kultura in zakon, ki sta zahtevali enakost med vsemi živimi moškimi, ki so bili odrasli, frankovsko cesarstvo razdeljeno med tremi sinovi Luisa.
To je pripeljalo do oblikovanja neodvisnih kraljestev, ki bi se kasneje postalo znano kot Kraljevina Francija, Sveto rimsko cesarstvo (sčasoma se je razvijalo v nemške države, nato pa v Nemčijo), nizke države (ki se bodo kasneje razpadle v Kraljevina Belgija, Kraljevina Nizozemska in Luksemburg), Švica in severne italijanske mestne države, ki bi kasneje postale del Kraljevine Italije.
V srednjem veku se je na vzhodu [nejasen] uporabljal izraz Frank, ki je bil sinonim za zahodnoevropske države, saj so bili Franki vladarji večine Zahodne Evrope.
[Latinski][Italija][Srednja leta]
1.Ime
2.Mitološki izvori
3.Zgodovina
3.1.Zgodnja zgodovina
3.2.Ripuarci
3.3.Salians
3.4.Merovingovsko kraljestvo (481-751)
3.5.Karolinški imperij (751-843)
4.Vojaško
4.1.Sodelovanje v rimski vojski
4.2.Vojaške prakse zgodnjih Frankov
4.3.Merovingovska vojska
4.3.1.Sestava in razvoj
4.3.2.Strategija, taktika in oprema
5.Kultura
5.1.Jezik
5.2.Umetnost in arhitektura
6.Religija
6.1.Paganizem
6.2.Krščanstvo
7.Zakoni
8.Legacy
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh