Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Špansko cesarstvo [Sprememba ]
Špansko cesarstvo (španščina: Imperio español) je bila ena največjih imperijev v zgodovini. Dosegel je vrhunec svoje vojaške, politične in gospodarske moči pod španskimi Habsburžani skozi večino 16. in 17. stoletja in največji teritorialni obseg pod hišo Burbon v 18. stoletju. Špansko cesarstvo je postalo najpomembnejša svetovna moč svojega časa in je bila prva, ki se imenuje imperij, na katerem sonce nikoli ne postavlja.
Špansko cesarstvo je nastalo med dobo odkritja po potovanjih Christophera Columbusa. Vključevala je ozemlja in kolonije španskega monarha v Ameriki, Aziji, Oceaniji in Afriki, kot večje Antile, večino Južne Amerike, Srednje Amerike in del Severne Amerike (vključno s sedanjim Florido, jugozahodnimi in pacifiškimi obalnimi regijami Združenih držav Amerike), pa tudi številne arhipelagije v Tihem oceanu, vključno s Filipini; trajala je do zgodnjih devetnajstih španskih ameriških vojn osamosvojitve, ki so pustile samo Kuba, Puerto Rico, Guam, Mariani in Filipini ter različna ozemlja v Afriki, ki so še vedno pod špansko vlado. Po špansko-ameriški vojni leta 1898 je Španija oddaljila svoje zadnje kolonije v Karibih in Pacifiku v Združene države. Njene zadnje afriške kolonije so bile dodeljene neodvisnosti ali opuščene med dekolonizacijo Afrike, ki so končale leta 1976.
Dinastična zveza med krono Kastilja (ki je vključevala kraljestvo Navarre po letu 1515) in krona Aragona s strani katoliških monarhov je spodbudila politično, versko in socialno enotnost, da postane prva moderna država v Evropi, znana kot katoliška monarhija. V tem obdobju je španski suveren v enotnem smislu na vseh njegovih ozemljih deloval s polisinodijskim sistemom svetov, čeprav se je njegova oblast kot kralj ali gospod spremenila od enega do drugega ozemlja, saj je vsaka ozemlja ohranila svojo posebno administracijo in pravno konfiguracijo . Enotnost ni pomenila enotnosti. Zato je v okviru te politične konfiguracije, ne glede na apoene, ki so bile dane "dinastićni uniji", ki je obstajala od leta 1580 do 1640, portugalsko kraljestvo ohranilo lastno upravo in jurisdikcijo nad njenim ozemljem, kakor tudi druga kraljestva in kraljestva, ki so jih vladali španski Habsburžani. Kljub temu nekateri zgodovinarji trdijo, da je bila Portugalska tisti del španske monarhije v tistem času, medtem ko so drugi črpali jasno razliko med portugalskimi in španskimi imperijami.
[Latinski][Madrid][španski jezik][Absolutna monarhija][Crown of Aragon][Kraljevina Navarre][Burgundska Nizozemska][Prvo mehiško cesarstvo][Čile][Bolivija][Portoriko][Habsburška Španija][Južna Amerika][Severna Amerika]
1.Izvor
1.1.Kanarski otoki
1.2.Pogodba iz Alcáçovas in prva kolonialna vojna
1.3.Pogodba iz Tordesillas
1.4.Boj za Italijo
1.5.Papalski Bulls in Indije
1.6.Prva naselja v Ameriki in krona
1.7.Kampanje v Severni Afriki
1.8.Oran
2.Španski Habsburžani: The Sun Never Sets (1516-1700)
2.1.Španska intervencija v Evropi
2.1.1.Boj Charlesa V za Italijo
2.1.2.Verski konflikti v Svetem rimskem cesarstvu
2.1.3.Poraz Francije
2.1.4.Konflikti v severni Evropi
2.1.5.Pacifikacijo v času Philipa III
2.1.6.Philip IV
2.1.7.Zadnji španski Habsburžani
2.2.Afriki in Sredozemlju
3.Novi svet
3.1.Raziskovalci in osvajalci
3.2.Organizacija in uprava
3.2.1.Audiencias, Visoka sodišča
3.2.2.Cabildos ali mestni sveti
3.3.Izobraževanje
4.Španski Bourbons: reforma in okrevanje (1700-1808)
4.1.Bourbonske reforme
4.2.Blaginja 18. stoletja
4.3.Čezmorsko širjenje
5.Sumrak svetovnega imperija (1800-99)
5.1.Španska ameriška neodvisnost
5.2.Spremembe in reakcije
6.Teritorije v Afriki (1885-1975)
7.Legacy
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh