Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Bitka pri Sedanu [Sprememba ]
Bitka pri Sedanu se je med francosko-prusko vojno borila od 1. do 2. septembra 1870. Rezultat je bil ujetje cesarja Napoleona III in velikega števila njegovih enot in za vse namene in namene odločil vojno v korist Prusije in njenih zaveznic , čeprav se je nadaljevala borba pod novo francosko vlado.
130.000 močnih francoskih vojsk v Châlons, ki jih je vodil maršal Patrice de MacMahon in jih je spremljal Napoleon III, so poskušali dvigniti obleganje Metza, ki ga je ujela pruska vojska Meuse in poražena v bitki pri Beaumontu. Vojska Meuse in Pruska Tretja vojska, pod vodstvom poljskega maršala Helmutha von Moltkeja, ki sta jo spremljala pruski kralj Wilhelm I in pruski kancler Otto von Bismarck, so v ogromni obtočni bitki zasukali MacMahonovo vojsko v Sedanu. Maršal MacMahon je bil med napadom in poveljstvom prejel generala Auguste-Alexandra Ducrota, dokler ga ni prevzel general Emmanuel Félix de Wimpffen.
[Francija][Geografski koordinatni sistem][Drugo francosko cesarstvo][Severno-nemška konfederacija][Franko-pruska vojna][Obleganje Strasbourga][Francoska tretja republika]
1.Ozadje
2.Bitka
3.Zaključki in posledice
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh