Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Španija v srednjem veku [Sprememba ]
Zgodovina Španije v mnogih pogledih zaznamujejo valovi osvajalcev, ki so na polotok prinesli svoje posebne kulture. Po prehodu Vandalov in Alanov po sredozemski obali Hispania iz 408 se zgodovina srednjeveške Španije začne z iberskim kraljem arianističnih visigotov (507-711), ki so se v katolizem spremenili v svoj kralj, sprejeti leta 587. Visigotski kultura v Španiji se lahko obravnava kot fenomen pozne antike toliko kot del obdobja migracij.
Od severne Afrike leta 711 je muslimanska Umayyadova dinastija vstopila v Evropo in sprožila muslimansko versko krščansko vojno, imenovano Reconquista ali Reconquest (tj. Kristjani), ki so svoje kraje prevzeli kot verski križar. Njihova vstopna točka je Gibraltarjeva ožina, vojaki pa so se od sodobnega dne Portugalske in Španije do južne Francije v približno desetih letih razširili. Meja med muslimanskimi in krščanskimi deželami se je na 700-letno vojno mudila proti jugu, zaradi česar je polotok označil kot vojaški prostor. Vendar so kristjani živeli v muslimanskih kraljestvih, muslimani pa so živeli v krščanskih kraljestvih v relativnem miru, vendar se je nasilje razvilo, zlasti v zvezi s konkurenco za vire. Zakoni iz vsega kraljestva odražajo, kako so se tisti, ki so odgovorni, odločali za interakcijo z izvajalci različnih religij. Vsako kraljestvo je imelo ločene predpise in tri vere so imele različne stopnje državljanstva. Constable prevede eno od teh uredb iz Siete Partidasa iz Alfonso X: "Poleg tega prepovedujemo vsakemu krščanskemu možu ali ženi, da povabi Juda ali Židovca ali sprejme vabilo od njih, da jedo ali pije skupaj ali pije vino s svojimi rokami. " Ta uredba naj bi ovirala vzajemno delovanje z drugimi religijami in jim prepovedala, da bi se udeleževali kosherjevih živil, saj so pomemben del judovstva.
[Romanizacija Hispania][Kraljevina Suebi][Habsburška Španija][Špansko cesarstvo][Španska državljanska vojna][Alans][Christianizacija]
1.Zgodnja srednjeveška Španija
2.Srednjeveška islamska Španija
3.Srednjeveška krščanska Španija
4.Srednjeveška španska kultura
5.Glavna španska mesta v srednjem veku
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh