Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Francisco Franco [Sprememba ]
Francisco Franco Bahamonde (španski izgovor: [fɾanθisko fɾaŋko βa.amonde], 4. december 1892 - 20. november 1975) je bil španski general, ki je vladal nad Španijo kot vojaški diktator od leta 1939 do svoje smrti leta 1975.
Franco je kot konzervativen in monarhist nasprotoval ukinitvi monarhije in ustanovitvi socialistične sekularne republike leta 1931. Z volitvami leta 1936 se je konservativna španska konfederacija avtonomnih desničarskih skupin izgubila z ozko maržo in levičarka Popular Spredaj je prišel na oblast. Franko je nameraval strmoglaviti republiko in sledil drugim generalcem, ko je poskušal neuspeli državni udar, ki je povzročil špansko državljansko vojno. S smrtjo drugih generalcev je Franco hitro postal vodja njegove frakcije. Franco je pridobil vojaško podporo različnih režimov in skupin, zlasti nacistične Nemčije in fašistične Italije, medtem ko so republikanski strani podpirali španski komunisti in anarhisti, pa tudi Sovjetska zveza, Mehika in mednarodne brigade. Franco osebno je od Nemcev in Italijanov zahteval letalsko bombardiranje Guernice leta 1937, kar je odprlo pot do ujetja Bilbaua in njegove zmage v severni Španiji. Leta 1939 je Franco osvojil vojno, ki je zahtevala pol milijona življenj. Vzpostavil je vojaško diktaturo, ki jo je definiral kot totalitarna država. Franco se je razglasil za vodjo države in vlade pod naslovom El caudillo, izrazom podoben Il duce (italijanskemu) za Benita Mussolinija in Der Führerja (nemška) za Adolfa Hitlera. Aprila 1937 je Franco združil fašistične in tradicionalistične politične stranke v uporniško cono ter druge konzervativne in monarhistične elemente v FET y de las JONS, ki prepoveduje preostale politične stranke in tako je Španija postala enostrankarska država.
Franco je po njegovem vzponu na oblasti izvajal politiko, ki je bila odgovorna za represijo in smrtjo kar 400.000 političnih nasprotnikov in nasprotnikov, z uporabo prisilnega dela in usmrtitvami v koncentracijskih taboriščih, ki jih je imel njegov režim. Kljub ohranitvi uradne politike nevtralnosti med drugo svetovno vojno je na številne načine podaril vojaško podporo osi: dovolil je nemškim in italijanskim ladjam, da uporabljajo španska pristanišča in pristanišča, je Abwehr v Španiji pridobil obveščevalne podatke o zavezniških dejavnostih, Španija je uvažala vojaške materiale za Nemčijo in Modro divizijo so se borili skupaj z evropsko osjo proti Sovjetski zvezi do leta 1944. Njegov režim je bil pogosto označen kot fašist, španske zgodovinske knjige pa jih običajno kategorizirajo kot konzervativne in avtoritarne. Španijo je mednarodna skupnost izolirala že skoraj desetletje po drugi svetovni vojni. Do petdesetih let 20. stoletja se je narava njegovega režima spremenila od odprtega totalitarnega in s strogim zatiranjem do avtoritarnega sistema z omejenim pluralizmom. Med hladno vojno je bil Franco eden od najpomembnejših anti-komunističnih osebnosti na svetu: njegovemu režimu je pomagal Zahod in od nje se je prosil, naj se pridruži NATO. Po kronični gospodarski depresiji v poznih 1940-ih in v začetku 50-ih let je Franco predsedoval španskemu čudežu, opustil avarhijo in sledil ekonomski liberalizaciji, pri čemer je prenesel oblast na liberalne ministre.
Franco je umrl leta 1975 v starosti 82 let. Pred svojo smrt je obnovil monarhijo, zaradi česar je kralj Juan Carlos I njegov naslednik, ki je vodil španski prehod v demokracijo. Po referendumu je bila sprejeta nova ustava, ki je Španijo spremenila v parlamentarno demokracijo pod ustavno monarhijo. Zelo sporna številka v Španiji, Franco se obravnava kot delilec. Podporniki priznavajo svoje močne protikomunistične in nacionalistične poglede, gospodarske politike, ohranitev tradicionalnih španskih praks in podporo španske monarhije kot pozitiven vpliv na narod. Kritiki ga pripisujejo avtokratskemu diktatorju, ki je nasilno zatiral opozicijo in nesoglasje, prepovedal kulturo, ki se je videl kot ne-španski, uporabil koncentracijske tabore in prisilno delo ter močno podpiral moči osi med drugo svetovno vojno.
[Galicija: Španija][Madrid][Španska državljanska vojna][Nacistična Nemčija][Benito Mussolini][Adolf Hitler][Hladna vojna][Nato]
1.Zgodnje življenje
2.Vojaška kariera
2.1.Rif War in napredovanje skozi činov
2.2.V drugi španski republiki
2.2.1.Splošne volitve leta 1936
3.Od španske državljanske vojne do druge svetovne vojne
3.1.Prvi meseci
3.2.Pojdite na moč
3.3.Vojaško poveljstvo
3.4.Politično poveljstvo
3.5.Konec državljanske vojne
3.6.druga svetovna vojna
4.Španija pod Franco
4.1.Politično zatiranje
4.2.Ženske v frančiškanski Španiji
4.3.Španski kolonialni imperij in dekolonizacija
4.4.Ekonomska politika
4.5.Regije
5.Franco in ZDA
6.Smrt in pogreb
7.Legacy
8.Predniki
9.V priljubljenih medijih
9.1.Kino in televizija
9.2.Glasba
9.3.Literatura
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh