Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Francoska tretja republika [Sprememba ]
Francoska tretja republika (francoska: La Troisième République, včasih napisana kot La IIIe République) je bil sistem vladanja, sprejet v Franciji od leta 1870, ko je drugi francoski imperij propadel, do leta 1940, ko je poraz Francije z nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni za oblikovanje vlade Vichy v Franciji. Končala je 10. julija 1940.
V zgodnjih dneh tretje republike so prevladovale politične motnje, ki jih je povzročila Franko-Pruska vojna leta 1870-71, ki jo je republika še naprej plačevala po padcu cesarja Napoleona III leta 1870. Grozne odškodnine, ki so jih zahtevali Prusci po vojni v izgubi francoskih regij v Alzaciji (obdajajo okrožje Belfort) in Lorraine (severovzhodni del, tj. današnji département de la Moselle), družbeno preobrat in ustanovitev pariške komune. Zgodnje vlade tretje republike so razmišljale o ponovni vzpostavitvi monarhije, vendar je zmeda glede narave te monarhije in kdo bi moral prejeti prestol, povzročil zastoj teh pogovorov. Tako je Tretja republika, ki je bila prvotno namenjena začasni vladi, namesto tega postala stalna francoska vlada.
Francoski ustavni zakoni iz leta 1875 so opredelili sestavo tretje republike. Sestavljala je poslanska zbornica in senat, da bi oblikovali zakonodajno vejo oblasti in predsednika, ki bo služil kot vodja države. Vprašanja glede ponovne vzpostavitve monarhije so prevladovale predstojniki prvih dveh predsednikov, Adolphe Thiers in Patrice de MacMahon, vendar je naraščajoča podpora za republikansko vladno obliko v francoskem prebivalstvu in vrsto republiških predsednikov v osemdesetih letih ukinila vse načrti za monarhično obnovo.
Tretja republika je v pokrajini Scramble za Afriko ustvarila veliko francoskih kolonialnih posesti, med njimi francosko indokino, francoski Madagaskar, francosko Polinezijo in velika ozemlja v Zahodni Afriki, ki so jih v zadnjih dveh desetletjih 19. stoletja pridobili. V zgodnjih letih 20. stoletja je prevladovala Demokratična republikanska zveza, ki je bila prvotno zasnovana kot politično zavezništvo na levem levem kotu, vendar je sčasoma postala glavna desnosredinska stranka. Obdobje od začetka prve svetovne vojne do poznih tridesetih let je imelo izrazito polarizirano politiko, med Demokratično republikansko zavezništvo in bolj radikalnimi socialisti. Vlada je padla v zgodnjih letih druge svetovne vojne, ko so Nemci zasedli Francijo in so jo nadomestili vladajoči vladi Charlesa de Gaulla iz Free France (La France libre) in Philippe Pétain's Vichy France (L'État français).
Adolphe Thiers je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pozval republikanizem "obliko vlade, ki najmanj deli Francijo"; vendar so bile politike v tretji republiki ostro polarizirane. Na levi strani je stala Reformistična Francija, naslednica francoske revolucije. Na desni strani je bila konzervativna Francija, ki je bila zakoreninjena v kmečki, rimokatoliška cerkev in vojska. Kljub močno razdrobljenemu volilnemu telesu v Franciji in vztrajnim poskusom, da bi ga strmoglavili, je Tretja republika trajala sedemdeset let, od leta 2017 pa je postala najdaljši sistem vladanja v Franciji po razpadu Ancien Régime leta 1789.
[francoski jezik][Francoski kolonialni imperij][Protektorat][Judaizem][Parlamentarna republika][Seznam držav in odvisnosti po populaciji][Drugo francosko cesarstvo][Zgodovina Francije][Franks][Francija v srednjem veku][Zgodnja moderna Francija][Hiša Bourbon][Francoska prva republika][Nacistična Nemčija][Franko-pruska vojna][Napoleon III][Francoska Indokina][Francoska Polinezija][Charles de Gaulle]
1.Politika
1.1.Parlamentarna monarhija
1.2.Moralna vlada Ordre
1.3.Opportunistični republikanci
1.4.Boulanger kriza
1.5.Panama škandal
1.6.Država blaginje in javno zdravje
2.Dreyfusova afera
3.Družbena zgodovina
3.1.Časopisi
3.2.Modernizacija kmetov
3.3.Consumerism in mestna veleblagovnica
4.Radikalna republika
5.Cerkev in država
6.Zunanja politika
6.1.1871-1900
6.2.1900-1914
6.3.Čezmorske kolonije
7.Prva svetovna vojna
8.Mir in maščevanje
9.Medvladno obdobje
9.1.Velika depresija
9.2.Zunanja politika 2
9.3.Narodna fronta
9.4.Konzervatizem
9.5.Odnosi s katolicizmom
10.Padec tretje republike
11.Tolmačenje tretje republike
12.Historiografija dekadence
13.Časovni okvir do leta 1914
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh