Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Francoska tretja republika
1.Politika
1.1.Parlamentarna monarhija
1.2.Moralna vlada Ordre
1.3.Opportunistični republikanci
1.4.Boulanger kriza
1.5.Panama škandal
1.6.Država blaginje in javno zdravje
2.Dreyfusova afera
3.Družbena zgodovina
3.1.Časopisi
3.2.Modernizacija kmetov
3.3.Consumerism in mestna veleblagovnica
4.Radikalna republika
5.Cerkev in država
6.Zunanja politika
6.1.1871-1900
6.2.1900-1914
6.3.Čezmorske kolonije
7.Prva svetovna vojna
8.Mir in maščevanje
9.Medvladno obdobje [Sprememba ]
Od leta 1919 do 1940 je Francija upravljala dve glavni skupini političnih zavezništev. Po eni strani je bil narodni blok Bloc, ki ga je vodil Georges Clemenceau, Raymond Poincaré in Aristide Briand. Blok je bil podprt s poslovnimi in finančnimi sredstvi ter je bil prijazen do vojske in Cerkve. Njegovi glavni cilji so bili maščevanje Nemčije, gospodarska blaginja za francosko gospodarstvo in stabilnost v notranjih zadevah. Po drugi strani pa je bil levi center Kartel des gauches prevladuje Édouard Herriot iz radikalne socialistične stranke. Herriotova stranka ni bila radikalna niti socialistična, temveč je predstavljala interese malega gospodarstva in nižjega srednjega razreda. Bilo je intenzivno antiklerično in se uprlo katoliški cerkvi. Kartel je bil občasno pripravljen oblikovati koalicijo s socialistično stranko. Antidemokratske skupine, kot so komunisti na levici in rojalisti na desni, so imele relativno majhne vloge.
Tokovi odškodnin iz Nemčije so imeli osrednjo vlogo pri krepitvi francoskih financ. Vlada je začela obsežen program obnove za popravilo vojne škode in je bil obremenjen z zelo velikim javnim dolgom. Obdavčitvene politike so bile neučinkovite, z velikimi utajami in ko se je finančna kriza leta 1926 poslabšala, je Poincaré zaračunal nove davke, preoblikoval sistem pobiranja davkov in drastično zmanjšal javnofinančno porabo za uravnoteženje proračuna in stabilizacijo franka. Imetniki državnega dolga so izgubili 80% nominalne vrednosti njihovih obveznic, vendar se inflacija ni zmanjšala. Od leta 1926 do leta 1929 je francosko gospodarstvo napredovalo in proizvajalo cvetoče.
Tuji opazovalci v devetdesetih letih so opazili presežke francoskih zgornjih razredov, vendar so poudarili hitro ponovno gradnjo regij severovzhodne Francije, ki so videle vojno in okupacijo. Poročali so o izboljšanju finančnih trgov, o briljantnosti povojne literature in o oživitvi javne morale.
9.1.Velika depresija
9.2.Zunanja politika 2
9.3.Narodna fronta
9.4.Konzervatizem
9.5.Odnosi s katolicizmom
10.Padec tretje republike
11.Tolmačenje tretje republike
12.Historiografija dekadence
13.Časovni okvir do leta 1914
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh