Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Francoska tretja republika
1.Politika
1.1.Parlamentarna monarhija
1.2.Moralna vlada Ordre
1.3.Opportunistični republikanci
1.4.Boulanger kriza
1.5.Panama škandal
1.6.Država blaginje in javno zdravje
2.Dreyfusova afera
3.Družbena zgodovina
3.1.Časopisi
3.2.Modernizacija kmetov
3.3.Consumerism in mestna veleblagovnica
4.Radikalna republika
5.Cerkev in država
6.Zunanja politika
6.1.1871-1900
6.2.1900-1914
6.3.Čezmorske kolonije
7.Prva svetovna vojna
8.Mir in maščevanje
9.Medvladno obdobje
9.1.Velika depresija
9.2.Zunanja politika 2 [Sprememba ]
Zunanja politika

Zunanja politika je vse bolj zanimala za Francijo v medvojnem obdobju. Grozno uničenje vojne, vključno s smrtjo 1,5 milijona francoskih vojakov, uničenjem večine jeklarskih in premogovnih regij ter dolgoročnimi stroški veteranov, so se vedno spominjali. Francija je zahtevala, da Nemčija prevzame veliko stroškov, nastalih zaradi vojne, z letnimi odškodninami. Francija se je navdušeno pridružila Ligi narodov leta 1919, vendar se je zdelo, da ga je izdal predsednik Woodrow Wilson, ko je Kongres Združenih držav zavrnil njegove obljube, da bodo Združene države podpisale obrambno pogodbo s Francijo in se pridružile Ligi. Glavni cilj francoske zunanje politike je bil ohraniti francosko moč in nevtralizirati grožnjo, ki jo predstavlja Nemčija. Ko je Nemčija zaostajala za plačila odškodnin leta 1923, je Francija prevzela industrializirano območje Ruhr. Britanski premier za delo Ramsay MacDonald, ki je menil, da je reparacije nemogoče plačati, je francoski premier Édouard Herriot pritisnil na vrsto koncesij za Nemčijo. Francija je od Nemčije prejela 1600 milijonov nemških dolarjev, preden se je reparacija končala leta 1932, vendar je morala Francija plačati vojne dolgove Združenim državam, zato je neto dobiček znašal le 600 milijonov ₤.
Francija je poskušala ustvariti mrežo obrambnih pogodb proti Nemčiji s Poljsko, Češkoslovaško, Romunijo, Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo. Malo je bilo prizadevanj za povečanje vojaške moči ali tehnoloških zmogljivosti teh majhnih zaveznic in ostajale so šibke in so bile razdeljene med seboj. Na koncu so se zavezništva izkazala za brezvredne. Francija je zgradila močno obrambno steno v obliki mreže utrdb vzdolž nemške meje. Imenovan je bil Maginot Line in mu je bilo zaupano nadomestilo za težke izgube delovne sile v prvi svetovni vojni.
Glavni cilj zunanje politike je bil diplomatski odziv na zahteve francoske vojske v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja, da bi oblikovali zveze proti nemški grožnji, zlasti z Britanijo in z manjšimi državami srednje Evrope.
Prispevek je bil vse bolj sprejet, saj je Nemčija po letu 1933 močno okrepila, saj je Francija doživela stoječe gospodarstvo, nemire v svojih kolonijah in grenke notranjepolitične spopade. Pojasnilo, pravi zgodovinar Martin Thomas, ni bila skladna diplomatska strategija ali kopiranje Britancev. Francija je Italija zaskrbljena zaradi vprašanja v Etiopiji, ker si ni mogla privoščiti, da bi tvegala zvezo med Italijo in Nemčijo. Ko je Hitler poslal vojake v Porenje - del Nemčije, kjer ni bilo nobenih vojakov - niti Pariz niti London ne bi tvegali vojne in nič ni bilo storjeno. Vojaško zavezništvo s Češkoslovaško je bilo žrtev Hitlerjevega zahtevka, ko sta se Francija in Britanija dogovorili o svojih pogojih v Münchnu leta 1938.
9.3.Narodna fronta
9.4.Konzervatizem
9.5.Odnosi s katolicizmom
10.Padec tretje republike
11.Tolmačenje tretje republike
12.Historiografija dekadence
13.Časovni okvir do leta 1914
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh