Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Francoska tretja republika
1.Politika
1.1.Parlamentarna monarhija
1.2.Moralna vlada Ordre
1.3.Opportunistični republikanci
1.4.Boulanger kriza
1.5.Panama škandal
1.6.Država blaginje in javno zdravje
2.Dreyfusova afera
3.Družbena zgodovina
3.1.Časopisi
3.2.Modernizacija kmetov
3.3.Consumerism in mestna veleblagovnica
4.Radikalna republika
5.Cerkev in država
6.Zunanja politika
6.1.1871-1900
6.2.1900-1914
6.3.Čezmorske kolonije
7.Prva svetovna vojna
8.Mir in maščevanje
9.Medvladno obdobje
9.1.Velika depresija
9.2.Zunanja politika 2
9.3.Narodna fronta
9.4.Konzervatizem
9.5.Odnosi s katolicizmom [Sprememba ]
Francoska republika je bila že dolgo močno protiklerična. Zakon o ločitvi cerkve in države leta 1905 je izselil številne verske ukaze, razglasil vse cerkvene stavbe vladne lastnine in pripeljal do zapiranja večine cerkvenih šol. Od takrat se je papež Benedikt XV poskušal približati, vendar ni bil dosežen do vladavine papeža Piusa XI (1922-39). V papeški enciklopediji Maximam Gravissimamque (1924) so ​​bila mnoga področja spora moleku poravnana in dosegljivega sožitja.
Katoliška cerkev je po letu 1920 razširila svoje družbene dejavnosti, zlasti z oblikovanjem mladinskih gibanj. Na primer, največja organizacija mladih žensk je bila Jeunesse Ouvrière Chrétienne / Féminine (JOC / F), ki jo je leta 1928 ustanovil progresivni socialni duhovnik Joseph Cardijn. Mlade ženske so spodbudile k sprejetju katoliških pristopov k moralnosti in pri pripravi na prihodnje vloge kot matere hkrati s spodbujanjem pojmov duhovne enakosti in spodbudile mlade ženske k aktivni, neodvisni in javni vlogi v sedanjosti. Model mladinskih skupin je bil razširjen, da bi dosegel odrasle v Ligue ouvrière chrétienne féminine ("Liga delovnih kristjanskih žensk") in Mouvement populaire des familles.
Katoliki na skrajni desni podpirajo nekaj navdušujočih, toda majhnih, skupin, ki so propagirale doktrine, podobne fašizmu. Najbolj vpliven je bil Action Française, ki ga je leta 1905 ustanovil vitriolski avtor Charles Maurras. Bilo je intenzivno nacionalistično, antisemitsko in reakcionarno, ki je zahtevalo vrnitev monarhije in vladanja države s strani katoliške cerkve. Leta 1926 je papež Pius XI obsodil akcijo Française, ker se je papež odločil, da je francosko cerkev nespodobno, da bi še naprej povezovala svojo srečo z neverjetno sanje o monarhistični restavraciji in nezaupanje gibanja, da bi branila katoliško vere v le utilitarnem in nacionalističnem pogoji. Akcija Française se ni nikoli v celoti vrnila od odpovedi, ampak je bila aktivna v času Vichyja.
10.Padec tretje republike
11.Tolmačenje tretje republike
12.Historiografija dekadence
13.Časovni okvir do leta 1914
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh