Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Francoska tretja republika
1.Politika
1.1.Parlamentarna monarhija
1.2.Moralna vlada Ordre [Sprememba ]
Izraz "ordre moral" ("moralni red") je bil uporabljen za politike zgodnjih vlad tretje republike v zvezi s krvavo zatiranjem pariške komune, katere politične in družbene novosti so se pri velikih konservativnih segmentih gledali kot na moralno degenerirane. Francosko prebivalstvo.
Februarja 1875 je niz parlamentarnih aktov določil ustavne zakone nove republike. Na čelu je bil predsednik republike. Ustanovljen je bil dvodomni parlament, ki ga sestavljajo neposredno izvoljena poslanka in posredno izvoljeni senat, skupaj s ministrstvom pod predsednikom Sveta (premierom), ki je bil nominalno odgovoren predsedniku republike in zakonodajalca. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je javna razprava prevladovala vprašanje, ali naj bi monarhija nadomestila republiko.

Dne 16. maja 1877 je predsednik republike Patrice de MacMahon, ki je bil sam monarist, z javnim mnenjem močno podpiral republiko, naredil še zadnji obupni poskus reševanja monarhičnega razloga, tako da je razrešil republiški premier Jules Simon in imenoval monarhistični vodja Albert, duc de Broglie, na urad. Nato je razpustil parlament in pozval splošne volitve za naslednji oktober. Če bi njegovo upanje ustavilo premik proti republikanizmu, se je spektakularno spopadlo s tem, da je predsednik obtožen, da je po datumu, ko se je zgodilo, zgodil ustavni državni udar, znan kot izkoristiti Mai ("kriza 16. maja") . Dejansko šele 80 let kasneje Charles de Gaulle, da je naslednji francoski predsednik enostransko razpustil parlament.
Republikanci so zmagoslavno vrnili po oktobrskih volitvah v poslansko zbornico. Možnost monarhične restavracije je definitivno umrla po tem, ko so republikanci prevzeli nadzor nad Senatom 5. januarja 1879. MacMahon je sam odstopil 30. januarja 1879, zaradi česar je Jules Grévy resno oslabil predsedovanje.
[Sacré-Cœur, Pariz][Predsednik vlade]
1.3.Opportunistični republikanci
1.4.Boulanger kriza
1.5.Panama škandal
1.6.Država blaginje in javno zdravje
2.Dreyfusova afera
3.Družbena zgodovina
3.1.Časopisi
3.2.Modernizacija kmetov
3.3.Consumerism in mestna veleblagovnica
4.Radikalna republika
5.Cerkev in država
6.Zunanja politika
6.1.1871-1900
6.2.1900-1914
6.3.Čezmorske kolonije
7.Prva svetovna vojna
8.Mir in maščevanje
9.Medvladno obdobje
9.1.Velika depresija
9.2.Zunanja politika 2
9.3.Narodna fronta
9.4.Konzervatizem
9.5.Odnosi s katolicizmom
10.Padec tretje republike
11.Tolmačenje tretje republike
12.Historiografija dekadence
13.Časovni okvir do leta 1914
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh