Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Francoska tretja republika
1.Politika
1.1.Parlamentarna monarhija
1.2.Moralna vlada Ordre
1.3.Opportunistični republikanci
1.4.Boulanger kriza
1.5.Panama škandal
1.6.Država blaginje in javno zdravje [Sprememba ]
Država je v Franciji imela manjšo vlogo kot v Nemčiji pred prvo svetovno vojno. Francoske dohodkovne ravni so bile višje od nemških dohodkovni ravni, kljub temu, da ima Francija manj naravnih virov, medtem ko sta bila obdavčitev in državna poraba v Franciji nižja kot v Nemčiji.
Francija je zaostala za Bizmarkskansko Nemčijo in Veliko Britanijo pri razvoju socialne države z javnim zdravjem, brezposelnim zavarovanjem in nacionalnimi pokojninskimi načrti. Leta 1898 je prišlo do zakonodaje o nezgodnem zavarovanju, leta 1910 pa je Francija ustanovila nacionalni pokojninski načrt. Za razliko od Nemčije in Velike Britanije so bili programi precej manjši - na primer, pokojnine so bili prostovoljni načrt. Zgodovinar Timothy Smith ugotavlja, da so bili strahovi francoskih strahu pred nacionalnimi programi javne pomoči temeljiti na prevelikem preziranju angleškega slabega zakona. Tuberkuloza je bila najbolj strašna bolezen dneva, zlasti mladih v svojih 20-ih letih. Nemčija je postavila močne ukrepe javne higiene in javnih sanatorij, vendar je Francija pustila zasebnim zdravnikom težave. Francoski medicinski poklic je varoval svoje posebne pravice, aktivisti za javno zdravje pa niso bili tako dobro organizirani ali kot vplivni kot v Nemčiji, Veliki Britaniji ali Združenih državah. Na primer, se je na primer zgodilo veliko bitko glede zakona o javnem zdravju, ki se je začel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja kot kampanja za reorganizacijo zdravstvenih storitev v državi, zahtevati registracijo nalezljivih bolezni, mandatne karantene in izboljšati pomanjkljivo zdravstveno in stanovanjsko zakonodajo 1850.
Vendar pa so reformatorji spoznali nasprotovanje birokratov, politikov in zdravnikov. Ker je bilo tako ogroženo toliko interesov, je bil predlog razpravljal in odložen 20 let, preden je postal zakon leta 1902. Končno je prišlo do izvedbe, ko je vlada ugotovila, da imajo nalezljive bolezni vpliv na nacionalno varnost pri slabitvi vojaških novincev in ohranjanje rasti prebivalstva stopnja precej nižja od Nemčije. Druga teorija je nizka stopnja rasti francoskega prebivalstva, v primerjavi z Nemčijo, posledica nižje stopnje rodnosti v Franciji, morda zaradi določbe francoskega revolucionarnega prava, da je treba zemljo razdeliti med vse sinove (ali veliko plačano nadomestilo) - - to je kmetom privedlo, da ne želijo več kot enega sina. Ni dokazov, ki bi nakazovali, da je pričakovana življenjska doba v Franciji nižja od pričakovane življenjske dobe Nemčije.
2.Dreyfusova afera
3.Družbena zgodovina
3.1.Časopisi
3.2.Modernizacija kmetov
3.3.Consumerism in mestna veleblagovnica
4.Radikalna republika
5.Cerkev in država
6.Zunanja politika
6.1.1871-1900
6.2.1900-1914
6.3.Čezmorske kolonije
7.Prva svetovna vojna
8.Mir in maščevanje
9.Medvladno obdobje
9.1.Velika depresija
9.2.Zunanja politika 2
9.3.Narodna fronta
9.4.Konzervatizem
9.5.Odnosi s katolicizmom
10.Padec tretje republike
11.Tolmačenje tretje republike
12.Historiografija dekadence
13.Časovni okvir do leta 1914
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh