Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Francoska tretja republika
1.Politika
1.1.Parlamentarna monarhija
1.2.Moralna vlada Ordre
1.3.Opportunistični republikanci
1.4.Boulanger kriza
1.5.Panama škandal
1.6.Država blaginje in javno zdravje
2.Dreyfusova afera [Sprememba ]
To je bil velik politični škandal, ki je Francijo zrušil od leta 1894 do njegove razrešitve leta 1906, nato pa je imel desetletja več odmevov. Vedenje afere je postalo sodoben in univerzalni simbol nepravičnosti. Ostanek je eden izmed najbolj presenetljivih primerov zapletenega spora pravičnosti, v katerem so imeli osrednjo vlogo tisk in javno mnenje. Vprašanje je bilo očiten antisemitizem, ki ga izvaja francoska vojska in ga konzervativci in katoliški tradicionalisti branijo pred sekularnimi levičnimi, levičnimi in republičnimi silami, vključno z večino Judov. Na koncu so slednji triumfirali.

Afera se je začela novembra 1894 s prepričanjem za izdajo kapitana Alfreda Dreyfusa, mladega francoskega artilerijskega uradnika alsatskega judovskega porekla. Obsojen je bil na dosmrtno ječo za komuniciranje francoske vojaške skrivnosti nemškem veleposlaništvu v Parizu in ga pošlje v kazenski koloniji na Hudičev otok v Francoski Gvajani (vzdevek la giljotino SECHE, suho giljotino), kjer je preživel skoraj pet let.
Dve leti kasneje so se pojavili dokazi, v katerih je francoski vojaški vojaki imenoval Ferdinanda Walsina Esterhazyja kot pravi vohun. Potem ko so visoki vojaški uradniki zavrnili nove dokaze, je vojaško sodišče soglasno izpustilo Esterhazyja. Kot odgovor na to, vojska je vložila dodatne obtožbe proti Dreyfusu na podlagi napačnih dokumentov. Beseda poskusom vojaškega sodišča, da okvir Dreyfusa začela širiti, predvsem zaradi polemično J'accuse, ki Nagel odprtem pismu, objavljenem v časopisu pariški januarja 1898, ki ga je opazno pisatelj Émile Zola. Aktivisti pritiskajo na vlado, da ponovno odpre primer.
Leta 1899 je bil Dreyfus vrnjen v Francijo za drugo sojenje. Intenzivni politični in sodni škandal, ki je povzročil razdeljeno francosko družbo med tistimi, ki so podprli Dreyfus (zdaj imenovan "Dreyfusards"), kot so Anatole France, Henri Poincaré in Georges Clemenceau, in tisti, ki so ga obsodili (anti-Dreyfusards), kot je Édouard Drumont, režiser in založnik antisemitskega časopisa La Libre Parole. V novem sojenju je prišlo do novega obsodbe in 10-letne kazni, vendar je bil Dreyfusu izpuščen in oproščen. Na koncu so bile vse obtožbe proti njemu dokazane kot neutemeljene, leta 1906 pa je bil Dreyfus oproščen in ponovno postavljen kot major v francoski vojski.
Od leta 1894 do 1906 je škandal globoko in trajno razdelil Francijo v dva nasprotujoča tabora: pro-armadski "anti-Dreyfusardi", ki so jih sestavljali konzervativci, katoliški tradicionalisti in monarhisti, ki so na splošno izgubili pobudo proti protislovnim, pro-republikanskim "Dreyfusrdom ", z močno podporo intelektualcev in učiteljev. Obešal je francosko politiko in olajšal vse večji vpliv radikalnih politikov na obeh straneh političnega spektra.
[Francoska vojska][Francoska Gvajana]
3.Družbena zgodovina
3.1.Časopisi
3.2.Modernizacija kmetov
3.3.Consumerism in mestna veleblagovnica
4.Radikalna republika
5.Cerkev in država
6.Zunanja politika
6.1.1871-1900
6.2.1900-1914
6.3.Čezmorske kolonije
7.Prva svetovna vojna
8.Mir in maščevanje
9.Medvladno obdobje
9.1.Velika depresija
9.2.Zunanja politika 2
9.3.Narodna fronta
9.4.Konzervatizem
9.5.Odnosi s katolicizmom
10.Padec tretje republike
11.Tolmačenje tretje republike
12.Historiografija dekadence
13.Časovni okvir do leta 1914
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh