Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Španska državljanska vojna
1.Ozadje
2.Vojaški udar
2.1.Priprave
2.2.Začetek državnega udara
2.3.Izid
3.Boriti se
3.1.Republikanci
3.2.Nacionalisti
3.3.Druge frakcije
4.Tujsko vpletanje [Sprememba ]
Španska državljanska vojna je izpostavila politične delitve po vsej Evropi. Pravica in katoličani so nacionalistom podprli kot način, kako ustaviti širjenje boljševizma. Na levi strani, vključno s sindikati, študenti in intelektualci, je vojna predstavljala potrebno bitko za preprečitev širjenja fašizma. Protivartna in pacifistična razpoloženja so bila močna v mnogih državah, kar je pripeljalo do opozoril, da je imela državljanska vojna možnost, da bi se stopnjevala v drugo svetovno vojno. V zvezi s tem je bila vojna kazalnik naraščajoče nestabilnosti v Evropi.
Španska državljanska vojna je vključevala veliko število ne-španskih državljanov, ki so sodelovali na bojnih in svetovalnih položajih. Britanija in Francija sta vodili politično zvezo 27 držav, ki so obljubile, da ne bodo posredovale v španski državljanski vojni, vključno z embargom na vse orožje v Španijo. Združene države so neuradno šle s seboj. Nemčija, Italija in Sovjetska zveza so uradno podpisali, vendar je ignoriral embargo. Poskusni zatiranje uvoženega materiala je bil v veliki meri neučinkovit, Francija pa je bila posebej obtožena, da je velikim pošiljkam dovolila republikanske vojske. Skrivnostni ukrepi različnih evropskih sil so v tistem času veljali za tveganje za drugo svetovno vojno, zaskrbljujoče protislovne elemente po vsem svetu.
Na reakcijo Zveznega naroda na vojno je vplivala strah pred komunizmom in ni bila dovolj, da bi boj proti frakcijam ogrozila množično uvažanje orožja in drugih vojnih virov. Čeprav je bil ustanovljen Odbor za ne-intervencijo, so bile njegove politike malo dosežene in njene direktive niso bile učinkovite.
4.1.Podpora nacionalistom
4.1.1.Nemčija
4.1.2.Italija
4.1.3.Portugalska
4.1.4.Drugo
4.2.Podpora za republikance
4.2.1.Mednarodne brigade
4.2.2.Sovjetska zveza
4.2.3.Mehika
4.2.4.Francija
5.Potek vojne
5.1.1936
5.2.1937
5.3.1938
5.4.1939
6.Evakuacija otrok
7.Smrtne žrtve
8.Grozodejstva
8.1.Nacionalisti 2
8.2.Republikanci 2
9.Socialna revolucija
10.Umetnost in propaganda
11.Časovnica
12.Ljudje
13.Politične stranke in organizacije
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh