Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Španska državljanska vojna
1.Ozadje
2.Vojaški udar
2.1.Priprave
2.2.Začetek državnega udara
2.3.Izid
3.Boriti se
3.1.Republikanci
3.2.Nacionalisti
3.3.Druge frakcije
4.Tujsko vpletanje
4.1.Podpora nacionalistom
4.1.1.Nemčija
4.1.2.Italija
4.1.3.Portugalska
4.1.4.Drugo
4.2.Podpora za republikance
4.2.1.Mednarodne brigade
4.2.2.Sovjetska zveza
4.2.3.Mehika
4.2.4.Francija [Sprememba ]
Zaradi bojazni, ki bi lahko sprožila državljansko vojno, levičarska vlada "Narodna fronta" ni poslala neposredne podpore republikancem. Francoski premier Léon Blum je bil simpatičen republiki in se boji, da bi uspeh nacionalističnih sil v Španiji povzročil nastanek zavezniške države nacistične Nemčije in fašistične Italije, zavezništva, ki bi skoraj obkrožala. Desni politiki so nasprotovali kakršni koli pomoči in napadli vlado Bluma. Julija 1936 so britanski uradniki prepričali, da Blum ne pošilja orožja Republikancem, 27. julija pa je francoska vlada izjavila, da ne bo poslala vojaške pomoči, tehnologije ali sil za pomoč republikanskim silam. Vendar je Blum pojasnil, da si pridržuje pravico do pomoči, če želi republiki: "Lahko bi orožje prenesli španski vladi [republikancem], legitimni vladi ... tega še nismo storili, da ne bi dali izgovor tistim, ki bi bili skušnjani, da pošljejo orožje upornikom [nacionalisti]. "
1. avgusta 1936 se je pro-republikanski rally z 20.000 ljudmi soočil z Blumom, ki je zahteval, da pošilja letala Republikancem, hkrati pa so desničarski politiki napadli Bluma za podporo republiki in so bili odgovorni za spodbujanje italijanskega posredovanja na strani Franco. Nemčija je francoskega veleposlanika v Berlinu obvestila, da bo Nemčija odgovorna, če bo podprla republikance, podprla "manevre v Moskvi". 21. avgusta 1936 je podpisal sporazum o neintervenciji. Vendar je vlada Blumja zagotovila zrakoplove republikancem s prikritimi sredstvi z letalom Potez 540 (z vzdevkom "Letež krst") španskih republikanskih pilotov, letala Dewoitine in lovsko napravo 46, ki so bila od 7. avgusta 1936 do decembra leto za republikanske sile. Francozi so tudi republikance poslali pilote in inženirje. Tudi do 8. septembra 1936 so lahko letala prosto vstopila iz Španije, če so bila kupljena v drugih državah.
Francoski romanopisec André Malraux je bil močan zagovornik republiške vzroke; poskušal je organizirati prostovoljno zračno silo (Escadrile Espana) na republiški strani, vendar je bil kot praktični organizator in vodja eskadrila nekoliko idealističen in neučinkovit. Redni španski poveljnik sil vojske Andres Garcia La Calle je odkrito kritiziral vojaško učinkovitost Malrauxa, vendar je priznal njegovo koristnost kot propagandist. Njegov roman L'Espoir in filmska različica, ki jo je produciral in režiral (Espoir: Sierra de Teruel), sta bila odlična pomoč za republikanski razlog.
Tudi po tem, ko so se prikrita podpora republikancem končala decembra 1936, je možnost vojaške intervencije proti nacionalistom ostala resna možnost. Nemška obveščevalna služba je Francu in nacionalistom poročala, da se francoska vojska ukvarja z odprtimi razgovori o poseganju v vojno s francoskimi vojaškimi posegi v Kataloniji in na Balearih. Leta 1938 se je Franco bali takojšnjega francoskega posredovanja proti potencialni nacionalistični zmagi v Španiji s francosko okupacijo Katalonije, Balearskih otokov in španskega Maroka.
5.Potek vojne
5.1.1936
5.2.1937
5.3.1938
5.4.1939
6.Evakuacija otrok
7.Smrtne žrtve
8.Grozodejstva
8.1.Nacionalisti 2
8.2.Republikanci 2
9.Socialna revolucija
10.Umetnost in propaganda
11.Časovnica
12.Ljudje
13.Politične stranke in organizacije
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh