Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Španska državljanska vojna
1.Ozadje
2.Vojaški udar
2.1.Priprave
2.2.Začetek državnega udara
2.3.Izid
3.Boriti se
3.1.Republikanci
3.2.Nacionalisti
3.3.Druge frakcije
4.Tujsko vpletanje
4.1.Podpora nacionalistom
4.1.1.Nemčija
4.1.2.Italija
4.1.3.Portugalska
4.1.4.Drugo
4.2.Podpora za republikance
4.2.1.Mednarodne brigade
4.2.2.Sovjetska zveza
4.2.3.Mehika
4.2.4.Francija
5.Potek vojne
5.1.1936
5.2.1937 [Sprememba ]
Z njegovimi vrstami, ki so ga nabrali italijanski vojaki in španski kolonialni vojaki iz Maroka, je Franco naredil še en poskus, da bi zajel Madrid v januarju in februarju, vendar je bil ponovno neuspešen. Malagijska bitka se je začela sredi januarja in ta nacionalistična ofenziva na jugovzhodu Španije se je spremenila v katastrofo za republikance, ki so bili slabo organizirani in oboroženi. Mesto je Franco prevzel 8. februarja. Utrjevanje različnih milic v republikanski vojski se je začelo decembra 1936. Glavna nacionalistična napoved prehoda Jarame in zmanjšanje oskrbe v Madridu s ceste Valencia, imenovano Jarama bitka, je pripeljala do hudih žrtev (6.000-20.000) obe strani. Glavni cilj operacije ni bil dosežen, čeprav so nacionalisti pridobili skromno ozemlje.
Podobna nacionalistična ofenziva, bitka pri Guadalajari, je bil pomembnejši poraz za Franka in njegove vojske. To je bila edina objava republikanske zmage vojne. Franco je uporabil italijanske vojake in blitzkrieg taktike; medtem ko so mnogi strategi obtožili Franca za poraz desnice, Nemci so verjeli, da je bil prvi v krivdi za 5.000 žrtev nacionalistov in izgubo dragocene opreme. Nemški strategi so trdili, da se morajo nacionalisti najprej osredotočiti na ranljiva območja.

"Vojna na severu" se je začela sredi marca, s kampanjo Biskaj. Baske so najbolj prizadele pomanjkanje primerne letalske sile. 26. aprila je Condor Legion bombardiral mesto Guernica, kjer je ubil 200-300 ljudi in povzročil veliko škodo. Uničenje je pomembno vplivalo na mednarodno mnenje. Baske so se umaknile.
V aprilu in maju so se pojavili majski dnevi, ki so se srečevali med republikanskimi skupinami v Kataloniji. Spor je bil med končno zmagovalno vlado - komunistične sile in anarhistično CNT. Motnja je zadovoljevala nacionalistično poveljstvo, vendar je bilo malo storjeno za izkoriščanje republikanske divizije. Po padcu Guernice se je republiška vlada začela boriti z vedno večjo učinkovitostjo. V juliju je naredil potezo za ponovitev Segovije, s čimer je prisilil Franca, da odloži svoj napredek na fronti Bilbao, vendar le za dva tedna. Podobno je tudi podoben napad republike, Huesca offensive.
Mola, Franco's drugi v poveljstvu, je bil ubiti 3. junija, v letalski nesreči. V začetku julija je kljub prejšnji izgubi v bitki v Bilbao vlada začela močno proti-žaljivo zahodno od Madrida, s poudarkom na Bruneteju. Bitka pri Brunetah pa je bil pomemben poraz za Republiko, ki je izgubila številne najbolj uspešne čete. Napad je pripeljal do napredka v višini 50 kvadratnih kilometrov (19 kvadratnih kilometrov) in prepustil 25.000 republikanskih žrtev.
Napad je bila tudi repatrijska ofenziva proti Zaragozi. Kljub ugodnosti na kopnem in zraku, bitka pri Belchite, mesto, ki ni bilo vojaškega interesa, je povzročilo napredovanje le 10 kilometrov (6,2 milj) in izgubo veliko opreme. Franco je napadel Aragón in leta avgusta v mestu Cantabria prevzel mesto Santander. S predajo republikanske vojske na baskovskem ozemlju je prišel sporazum Santoña. Gijón končno padel konec oktobra v ofanzivi Asturija. Franco je dejansko zmagal na severu. Na koncu novembra se je morala francoska vojska, ki se je ustavila na Valenciji, ponovno premakniti, tokrat v Barcelono.
5.3.1938
5.4.1939
6.Evakuacija otrok
7.Smrtne žrtve
8.Grozodejstva
8.1.Nacionalisti 2
8.2.Republikanci 2
9.Socialna revolucija
10.Umetnost in propaganda
11.Časovnica
12.Ljudje
13.Politične stranke in organizacije
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh