Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Španska državljanska vojna
1.Ozadje
2.Vojaški udar
2.1.Priprave [Sprememba ]
Republikanska vlada je ukrepala, da bi osumljene generale odstranila z vplivnih delovnih mest. Franco je bil odpuščen kot vodja osebja in premeščen v poveljstvo Kanarskih otokov. Manuel Goded Llopis je bil odstranjen kot generalni inšpektor in je bil generaliziran na Balearih. Emilio Mola je bil premaknjen od vodje vojske Afrike do vojaškega poveljnika Pamplone v Navarre. To pa je Moli omogočilo, da usmeri celinsko vstajo. General Jose Sanjurjo je postal vodja operacije in pomagal doseči dogovor s Karlisti. Mola je bil glavni načrtovalec in drugi vodja. José Antonio Primo de Rivera je bil zaprl sredi marca, da bi omejil Falange. Vendar pa vladni ukrepi niso bili tako temeljiti, kot bi lahko bili, in opozorila direktorja varnosti in drugih oseb niso delovale.
12. junija se je premier Casares Quiroga srečal s generalom Juanom Yagüejem, ki je lažno prepričal Casares o njegovi zvestobi republiki. Mola je začela resno načrtovati spomladi. Franko je bil ključni igralec zaradi njegovega prestiža kot nekdanji direktor vojaške akademije in kot človek, ki je zatiral sturišče asturijskih rudarjev leta 1934. Bil je dobro spoštovan v vojski Afrike, najhujših vojaških enot. 23. Junija je napisal krizno pismo Casaresu, ki je predlagal, da je bila vojska nelojalna, vendar bi jo bilo mogoče zadržati, če bi ga vodil. Casares ni storil ničesar, ne da bi ga aretiral ali kupil Franca. Britanski simpatizerji z uporniki (ki so bili povezani z britansko tajno obveščevalno službo) so zakupili zrakoplov Dragon Rapide za prevoz Franca s Kanarskih otokov v španski Maroko. Letalo je letelo do Kanarskih otokov 11. julija, Franco pa je 19. julija prispel v Maroko.
12. julija 1936 so Falangisti v Madridu umorili policista, poročnika Joséja Castilla iz Guardia de Asalto (Assault Guard). Castillo je bil član socialdemokratske stranke, ki je med drugimi dejavnostmi vodil vojaško usposabljanje mladih UGT. Castillo je vodil napadalce, ki so po pogrebu Guardia Civilega poročnika Anastasio de los Reyes nasilno zatirali nemire. (Los Reyes so napadli anarhisti med 14. aprilskim vojaškim paradom, ki so se spominjali petih let republike.)
Captain Fernando Condés je bil osebni prijatelj Castilla. Naslednji dan je vodil svojo ekipo, da je aretirala Joséja Marije Gil-Roblesa y Quiñonesa, ustanovitelja CEDE, kot odganja za Castillojev umor. Ampak ni bil doma, zato so odšli v hišo José Calvo Sotelo, vodilnega španskega monarhista in uglednega parlamentarnega konzervativca. Luis Cuenca, član skupine, ki je aretirala in socialistka, je Kalvoa Sotela ubil s streljanjem na hrbet vratu. Hugh Thomas zaključuje, da je Condés namenil aretacijo Sotela in ta Cuenca deloval na lastno pobudo, čeprav priznava druge vire, ki ovirajo to ugotovitev.
Sledilo je veliko nasilnih kaznivih dejanj. Uboj Calvo Sotelo z vpletenostjo policije je na desnici vzbujal sumbe in močne reakcije vladnih nasprotnikov. Čeprav so bili nacionalistični generali že v naprednih fazah načrtovanega upora, je dogodek poskrbel za katalizator in javno utemeljitev za državni udar.
Socialisti in komunisti, ki jih vodi Indalecio Prieto, so zahtevali, da se orožje distribuira ljudem, preden je vojska prevzela oblast. Predsednik vlade je bil neodločen.
[Kanarski otoki]
2.2.Začetek državnega udara
2.3.Izid
3.Boriti se
3.1.Republikanci
3.2.Nacionalisti
3.3.Druge frakcije
4.Tujsko vpletanje
4.1.Podpora nacionalistom
4.1.1.Nemčija
4.1.2.Italija
4.1.3.Portugalska
4.1.4.Drugo
4.2.Podpora za republikance
4.2.1.Mednarodne brigade
4.2.2.Sovjetska zveza
4.2.3.Mehika
4.2.4.Francija
5.Potek vojne
5.1.1936
5.2.1937
5.3.1938
5.4.1939
6.Evakuacija otrok
7.Smrtne žrtve
8.Grozodejstva
8.1.Nacionalisti 2
8.2.Republikanci 2
9.Socialna revolucija
10.Umetnost in propaganda
11.Časovnica
12.Ljudje
13.Politične stranke in organizacije
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh