Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Španska državljanska vojna
1.Ozadje
2.Vojaški udar
2.1.Priprave
2.2.Začetek državnega udara
2.3.Izid [Sprememba ]
Uporniki niso sprejeli nobenih večjih mest s kritično izjemo Seville, ki je zagotovila pristajalno mesto za frankovske afriške čete in predvsem konzervativne in katoliške regije starega Castila in Leona, ki so hitro padle. Cádiz je bil vzet za upornike, s pomočjo prvih vojakov iz vojske Afrike.
Vlada je obdržala nadzor nad Málago, Jaénom in Almerijo. V Madridu so bili uporniki zarobljeni v vojašnici Montaña, ki je padel s precejšnjim krvavom. Vodja republikanke Casares Quiroga je zamenjal José Giral, ki je odredil distribucijo orožja med civilnim prebivalstvom. To je olajšalo poraz vojske v glavnih industrijskih središčih, vključno z Madridu, Barcelono in Valencijo, vendar je anarhistom omogočilo, da prevzamejo nadzor nad Barcelono, skupaj z velikimi območji Aragona in Katalonije. General Goded se je predal v Barceloni in je bil kasneje obsojen na smrt. Republikanska vlada je obvladovala skoraj celotno vzhodno obalo in osrednje območje okoli Madrida, pa tudi večino Asturija, Kantabrije in dela Baskije na severu.
Uporniki so se opredelili kot Nacionales, običajno kot "nacionalisti", čeprav prvi pomenijo "resnične Špance" in ne nacionalistični razlog. Rezultat državnega udara je bilo nacionalistično območje nadzora, ki je vsebovalo 11 milijonov španskega prebivalstva v višini 25 milijonov. Nacionalisti so zagotovili podporo približno polovice španske ozemeljske vojske, približno 60.000 moških, ki so se pridružili vojski Afrike, sestavljeni iz 35.000 moških in malo manj kot polovica španskih militarističnih policij, napadov, civilnih gard, in Carabineers. Republikanci so nadzirali polovico pušk in približno tretjino obeh mitraljez in artilerijskih kosov.
Španska republikanska vojska je imela samo 18 rezervoarjev dovolj modernega oblikovanja, nacionalisti pa so prevzeli nadzor nad 10. Pomorske zmogljivosti so bile neenakomerne, republikanci so ohranili numerično prednost, toda s poveljniki mornarice in dve najsodobnejši ladji, težki križarki Canarias-ujeti v ladjedelnici Ferrol in Baleares v nacionalističnih rokah. Španska republikanska mornarica je imela enake probleme kot vojska - številni policisti so izgubili ali so bili usmrčeni po tem, ko so to storili. Vlada je zadržala dve tretjini letalskih zmogljivosti - vendar so bile vse republiške zračne sile zelo zastarele.
3.Boriti se
3.1.Republikanci
3.2.Nacionalisti
3.3.Druge frakcije
4.Tujsko vpletanje
4.1.Podpora nacionalistom
4.1.1.Nemčija
4.1.2.Italija
4.1.3.Portugalska
4.1.4.Drugo
4.2.Podpora za republikance
4.2.1.Mednarodne brigade
4.2.2.Sovjetska zveza
4.2.3.Mehika
4.2.4.Francija
5.Potek vojne
5.1.1936
5.2.1937
5.3.1938
5.4.1939
6.Evakuacija otrok
7.Smrtne žrtve
8.Grozodejstva
8.1.Nacionalisti 2
8.2.Republikanci 2
9.Socialna revolucija
10.Umetnost in propaganda
11.Časovnica
12.Ljudje
13.Politične stranke in organizacije
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh