Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Španska državljanska vojna
1.Ozadje
2.Vojaški udar
2.1.Priprave
2.2.Začetek državnega udara
2.3.Izid
3.Boriti se
3.1.Republikanci [Sprememba ]
Zastave priljubljene fronte (levo) in CNT / FAI (desno)


Samo dve državi sta odprto in v celoti podpirali Republiko: Mehiko in ZSSR. Od njih, zlasti ZSSR, je Republika prejela diplomatsko podporo, prostovoljce in sposobnost nakupa orožja. Druge države so ostale nevtralne, nevtralnost se je soočila z resnim nasprotovanjem inteligence v Združenih državah in Združenem kraljestvu ter v manjši meri v drugih evropskih državah in marksistih po vsem svetu. To je pripeljalo do oblikovanja mednarodnih brigad, na tisoče tujcev vseh narodnosti, ki so prostovoljno odšli v Španijo, da bi pomagali Republiki v boju; veliko so pomenili moral, vendar vojaško niso bili zelo pomembni.
Podporniki republike v Španiji so se gibali od centristrov, ki so podprli zmerno kapitalistično liberalno demokracijo revolucionarnim anarhistom, ki so nasprotovali republiki, vendar so se obrnili proti njemu pred silami udara. Njihova osnova je bila predvsem posvetna in mestna, vendar so vključevala tudi brezseljene kmetje in je bila še posebej močna v industrijskih regijah, kot so Asturija, Baskija in Katalonija.
Ta frakcija so jo različni "lojalisti" imenovali navijači, "", "ljudska fronta" ali "vlada" vseh strani; in / ali los rojos "Reds" s strani svojih nasprotnikov. so podprli mestni delavci, kmetijski delavci in deli srednjega razreda.

Konzervativna, močno katoliška baskanska država, skupaj s katoliško Galicijo in bolj levo usmerjeno Katalonijo, si je prizadevala za samostojnost ali neodvisnost od osrednje vlade v Madridu. Republikanska vlada je dovolila možnost samoupravljanja za obe regiji, katerih sile so se zbrale pod Ljudsko republikansko vojsko (Ejército Popular Republicano, ali EPR), ki je bila po oktobru 1936 preoblikovana v mešane brigade.
Nekateri znani ljudje so se borili na republikanski strani, kot je angleški romanopisec George Orwell (ki je napisal Homage to Catalonia (1938), račun njegovih izkušenj v vojni) in kanadski prsni kirurg Norman Bethune, ki je razvil mobilno krvno- transfuzijska storitev za operacije na frontalni liniji. Simone Weil se je nekoč nekaj časa pridružila anarhističnim stebrom Buenaventura Durruti, čeprav so se nekateri borci bojali, da bi jih lahko nenamerno ustrelila, ker je bila kratkovidna in se skušala izogniti njeni misiji. Zaradi njenega biografa Simone Petrementa je Weil evakuiran s sprednje strani po nekaj tednih zaradi poškodbe, ki jo je utrpela nesreča pri kuhanju.
[Marxism][Galicija: Španija]
3.2.Nacionalisti
3.3.Druge frakcije
4.Tujsko vpletanje
4.1.Podpora nacionalistom
4.1.1.Nemčija
4.1.2.Italija
4.1.3.Portugalska
4.1.4.Drugo
4.2.Podpora za republikance
4.2.1.Mednarodne brigade
4.2.2.Sovjetska zveza
4.2.3.Mehika
4.2.4.Francija
5.Potek vojne
5.1.1936
5.2.1937
5.3.1938
5.4.1939
6.Evakuacija otrok
7.Smrtne žrtve
8.Grozodejstva
8.1.Nacionalisti 2
8.2.Republikanci 2
9.Socialna revolucija
10.Umetnost in propaganda
11.Časovnica
12.Ljudje
13.Politične stranke in organizacije
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh