Član : Prijava |Registracija |Znanje Naloži
Iskanje
Versajska pogodba [Sprememba ]
Versajska pogodba (francoska: Traité de Versailles) je bila najpomembnejša mirovna pogodba, ki je prinesla prvo svetovno vojno. Pogodba je končala vojno stanje med Nemčijo in zavezniškimi silami. Podpisano je bilo 28. junija 1919 v Versaillesu, točno pet let po atentatu nadvojvode Franz Ferdinanda. Druge osrednje sile na nemški strani prve svetovne vojne so podpisale ločene pogodbe. Čeprav je premirje, podpisano 11. novembra 1918, končalo dejanski boj, je trajalo šest mesecev zavezniških pogajanj na pariški mirovni konferenci za sklenitev mirovne pogodbe. Pogodba je bila podpisana s strani sekretariata Zveze narodov 21. oktobra 1919.
Med mnogimi določbami pogodbe je eden od najpomembnejših in spornih vprašanj, da "mora Nemčija med vojno prevzeti odgovornost Nemčije in njenih zaveznikov za povzročitev vse izgube in škode" (drugi člani osrednjih pooblastil podpisali pogodbe ki vsebujejo podobne izdelke). Ta člen, člen 231, je kasneje postal znan kot klavzula o vojni krivdi. Pogodba je prisilila Nemčijo, da razoroži, naredi velike teritorialne koncesije in plača odškodnine nekaterim državam, ki so ustanovile pooblastila Entente. Leta 1921 so bili skupni stroški teh popravkov ocenjeni na 132 milijarde mark (potem 31,4 milijarde USD ali 6,6 milijarde GBP, približno 442 milijard USD ali 284 milijard GBP v letu 2017). Takrat so gospodarstveniki, zlasti John Maynard Keynes (britanski delegat na pariški mirovni konferenci), napovedali, da je bila pogodba preveč kruta - "karagaški mir", in dejal, da je bil znesek odškodnin pretiran in kontraproduktiven, meni, da potem so bili predmet tekoče razprave zgodovinarjev in ekonomistov iz več držav. Po drugi strani so vidne številke na strani zavezniških sil, kot je francoski maršal Ferdinand Foch, kritizirale pogodbo za obravnavo Nemčije preveč prijazno.
Rezultat teh konkurenčnih in včasih nasprotujočih si ciljev med zmagovalci je bil kompromis, ki ni pustil nobene vsebine: Nemčija ni bila pomirjena niti pomirjena niti trajno oslabljena. Težave, ki so se pojavile v pogodbi, bi vodile do lokarskih pogodb, ki so izboljšale odnose med Nemčijo in drugimi evropskimi silami ter ponovno pogajale o sistemu odškodnin, ki je povzročil načrt Dawes, Mladi načrt in nedoločen odlog reparacij na konferenci v Lausannu leta 1932.
Čeprav se pogosto imenuje "Versajska konferenca", je v zgodovinski palači potekalo le podpisovanje pogodbe. Večina pogajanj je potekala v Parizu, pri čemer so se srečanja "Big Four" odvijala na splošno na Quai d'Orsay.
[Francija][Združene države][Britanski imperij][Belgija][Bolivija][Ekvador][Grčija][Gvatemala][Honduras][Panama][Peru][Portugalska][Tajska][Urugvaj][francoski jezik][Pariška mirovna konferenca, 1919][Zavezništvo Zveze narodov]
1.Ozadje
1.1.Prva svetovna vojna
1.2.Štirinajst točk
1.3.Pogodba iz Brest-Litovsk, 1918
1.4.Armistika
1.5.Poklic
1.6.Blokada
1.7.Poljski upor
2.Pogajanja
2.1.Francoski cilji
2.2.Britanski cilji
2.3.Ameriški cilji
3.Pogodba
3.1.Teritorialne spremembe
3.2.Mandati
3.3.Vojaške omejitve
3.4.Reparacije
3.5.Garancije
3.6.Mednarodne organizacije
4.Reakcije
4.1.Med zavezniki
4.1.1.Britanija
4.1.2.Francija
4.1.3.Italija
4.1.4.Portugalska
4.1.5.Združene države
4.1.6.Kitajska
4.1.6.1.Pogledi hiše
4.2.V Nemčiji
5.Kršitve
6.Zgodovinske ocene
[Naloži Več Vsebina ]


Avtorske pravice @2018 Lxjkh